Рекордьор в спускането с каяк изчезна в река в Швейцария

  • 23 май 2024 16:34

  • 2688
  • 3
Рекордьор в спускането с каяк изчезна в река в Швейцария
© Instagram

Издирват британски състезател по каяк, който е в неизвестност след инцидент в река Мелеца в Швейцария.

"29-годишният Брен Ортън е управлявал каяка с група близо до швейцарско-италианската граница, когато попаднал в капана на водите и не изплувал отново“, се казва в изявление.

„Властите и приятелите на Ортън неуморно продължават усилията си за издирването му. Към този момент мъжът се смята за изчезнал. Молим всички да уважат личното пространство на семейството и приятелите на Брен в този труден момент, като се въздържат от спекулации за инцидента“, се посочва още в изявлението, цитирано от БТВ.

Мъж изчезна в морето край Каварна

Преди два дни близките на състезателя казват, че се страхуват от най-лошото, но все още се надяват на най-доброто.

Мъжът е изчезнал миналия четвъртък в 14:45 часа местно време. Няма нова информация около издирането му.

То към момента е неуспешно, но все още продължава. Започнало е незабавно след инцидента и включва мполицейски служители, спасители от Службата за бърза помощ и служители на REGA – службата за Спешна помощ на Швейцария. В акцията се включват и спасители от САЩ.

Издирването на Ортън продължава в устието на река Магия, на която Мелеца е приток, и в езерото Лаго Маджоре.

Бен Ортън е карал каяк в някои от най-отдалечените и екстремни места в света и през 2018 година поставя британския рекорд за най-дългото падане на каяк – от 39 метра, в мексиканския водопад Big Banana. Тогава той влиза във фокуса на международните заглавия. С невероятния си успех той стига до второ място в списъка на световните рекорди.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bren Orton (@bren.orton)

„На всеки няколко години изглежда губим приятел в нашия спорт. Всяка загуба е тежка, а тази прорязва дълбоко“, написа бившият състезател по каяк Джеймс Рийвс във Фейсбук.

„Брен Ортън беше невероятно човешко същество. От тийнейджърските му години неговата топла усмивка и приятелски характер блестяха толкова ярко, колкото и уменията му в каяка… Имах привилегията да наставлявам за кратко Брен в ранните му години и след това гледах със страхопочитание как той се издига до един от най-великите каякари“, каза още той.

Ортън има десетки хиляди последователи в Инстаграм. Там той показва спиращи дъха снимки. Състезателят се спуска по най-тесните реки с висока скорост – въпреки силните течения и скалите от двете страни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2688 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 17:31

3
❤️ Г­­­о­р­­е­щ­­­и­ ­­­м­­­о­­м­­­и­ч­е­­т­­­а­ ­в­­и­­­ ­­о­­­ч­­­а­­­к­в­­­а­т ­-­ X­1­8­.­­F­­­U­­­N

2024.05.25 | 05:44

2
❤️ Г­о­­р­е­­щ­­­и­ ­м­­­о­­­м­и­ч­­­е­т­­­а­ ­­­в­­и­­ ­­о­­ч­­­а­­­к­­­в­­­а­­­т ­­-­­­ X­­­1­8­­.­­­F­­U­N

2024.05.23 | 18:33

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини