Гордана Силяновска на първо официално посещение в Рим и Ватикана за 24 май

  • 22 май 2024 13:28

  • 754
  • 4
Гордана Силяновска на първо официално посещение в Рим и Ватикана за 24 май
© Туитър/Х

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска -Давкова ще води държавно-църковната делегация на страната в Италия и Ватикана по повод 24 май, а събитието е под мотото „Македония в чест на Св. Кирил“, предава БТА. 

От кабинета на Силяновска съобщават, че тя ще има аудиенция с главата на Римокатолическата църква папа Франциск и ще се срещне с държавния секретар на Светия престол монсеньор Пиетро Паролини на 23 май, а в петък, на 24 май, ще присъства на молебена в чест на Свети Кирил в базиликата "Сан Клементе", ще посети и базиликата "Санта Мария Маджоре", „където ще поднесе венец на паметната плоча на македонски език в чест на делото на Светите братя Кирил и Методий”.

В програмата на Силяновска е включена и среща на четири очи с президента на Италия Серджо Матарела, след което е предвидена пленарна среща на делегациите на двете страни, а в „рамките на проявата „Македония в чест на Св. Кирил“ в Рим президентът Силяновска - Давкова ще присъства на концерта на „Камерен оркестър от Битоля“, събитие, организирано от Министерството на културата”, се казва в съобщението от кабинета на президента на Република Северна Македония.

Румен Радев пристигна на посещение във Ватикана и Италианската република

Държавно-църковната делегация включва заместник-министъра на културата Онур Али, директора на Комисията за връзки с религиозните общности Дариан Сотировски, Дебърско-Кичевски митрополит Тимотей и европейския митрополит Пимен, както и посланиците на страната в Италия и към Светия престол.

Това ще бъде първото официално посещение на Гордана Силяновска извън Северна Македония.

Медиите в страната припомнят, че в последните години, след подписването на Договора за приятелство и добросъседство между България и Република Северна Македония, ръководителите на делегациите на България и Република Северна Македония са осъществявали срещи по време на посещенията си в Рим за 24 май.  В официалното съобщение от кабинета на новоизбрания президент на Република Северна Македония няма информация за подобна среща тази година. 

Президентът Румен Радев ще бъде на посещение във Ватикана и Италианската република днес и утре, съобщи прессекретариатът на президента. Държавният глава ще ръководи българската делегация, която по традиция е приемана на аудиенция от главата на Римокатолическата църква по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
754 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 05:47

4
❤️ Г­­о­р­­­е­­щ­­и­­ ­­­м­о­­м­­и­­ч­­е­­т­­а­­ ­­­в­­­и­ ­о­­­ч­а­к­в­­­а­­­т ­­-­­­ X­­­1­8­­.­­F­­­U­N

2024.05.22 | 15:43

3
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
Teodora Andreas Berlin

2024.05.22 | 15:25

2
Olaf Scholz i Berlusconi sa Mi klienti na kokteil
Teodora Andreas Berlin

2024.05.22 | 14:38

1
Seks mit President Markus Söder 2004 keine asch

Добави коментар

Водещи новини