Мицотакис сепна македонците: Не искате нито напрежение, нито национализъм!

  • 22 май 2024 10:44

  • 1772
  • 4
Мицотакис сепна македонците: Не искате нито напрежение, нито национализъм!
© Getty Images, архив

"Искам също така да изпратя съобщение тук, на няколко километра от нашата граница, до Скопие и до новото правителство: в случай че се опитат да оспорят същността на споразумението относно името на държавата и да я наричат ​​както искат, тогава те ще трябва да знаят, че европейският им път ще остане затворен“. Това заяви гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. по време на речта си в Лерин във вторник, предава кореспондентът на МИА от Атина.

Мицотакис посочи, че "не го казва с радост", тъй като, по думите му, двете страни са съседи и Гърция иска да имат добри отношения.

"Гражданите на Северна Македония не искат нито напрежение, нито национализъм. Пожелавам и се надявам да се вразумят и да се върнат на правия път“, поиска Мицотакис.

В унисон: България и Гърция предупредиха властите в Скопие да успокоят тона

Гърция е в предизборен период преди европейските избори на 9 юни и Мицотакис проведе предизборен митинг в Лерин като част от посещение в северозападната част на страната.

И този път освен всичко друго в обръщението си към гражданите той се спря на отношенията с РСМ и Преспанския договор. "Днес съм тук в Лерин, на границата на нашата страна и трябва да ви кажа, че съм доста нещастен от факта, че нашите северни съседи избраха при тези обстоятелства да върнат часовника назад и да оспорят името на страната си, което беше договорено чрез междудържавно международно споразумение“, заяви Мицотакис.

Радев: Ако деструктивното говорене на политиците в РСМ прерасне в действия, страната ще се отдалечи от ЕС

Той припомни, че "Нова Демокрация“ е била против Преспанския договор, но както посочи, тогава съвсем искрено е казал, че той не може да бъде променян, скъсан или променян с един закон или член, защото това е международен договор.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1772 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 05:48

4
❤️ Г­о­­р­­е­щ­­и­­­ ­­­м­о­м­и­ч­е­­­т­­­а­­­ ­в­­и­ ­о­­ч­­а­­­к­­в­­­а­­­т ­­-­ X­­­1­8­.­­F­U­­N

2024.05.22 | 23:40

3
Защо българският град Лерин е в Гърция?

2024.05.22 | 10:51

2
РИТНИК В ГЛАВАТА ЗА ГЯУ РИТЕ. ТАКА ГО РАЗБРАХ :)

2024.05.22 | 10:51

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини