Инфлацията във Великобритания през април се понижава с по-малко от очакваното

  • 22 май 2024 09:56

  • 207
  • 2
Инфлацията във Великобритания през април се понижава с по-малко от очакваното
© Pixabay

Инфлацията на потребителските цени във Великобритания спадна с по-малко от очакваното през април, повдигайки нови съмнения относно плановете на централната банка ("Банк ъф Ингланд", Bank of England) да намали лихвените проценти през следващите месеци, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

През четвъртия месец на годината покачването на потребителските цени е с 2,3 на годишна база при ниво от 3,2 на годишна база през март. Новото отчитане показва, че показателят е на най-ниската си стойност от юли 2021 г., когато е бил 2 на сто.

Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха инфлацията да се понижи до 2,1 на сто или по-близо до желаното от "Банк ъф Ингланд" ниво.

Британските потребителски цени се повишиха с 2,3 на сто на годишна база от 3,2 на сто увеличение през март и най-ниското си ниво от юли 2021 г., когато беше 2,0 на сто, съобщиха от Националната статистическа служба. "Банк ъф Ингланд", чиято цел е инфлацията да достигне 2 на сто, и икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха по-голям спад до 2,1 на сто.

Базисната инфлация, без енергията, храните, алкохола и тютюна, се понижи до 3,9 на сто през април от 4,2 на сто през март.

Само тази в сферата на услугите, която е следена по-отблизо от "Банк ъф Ингланд", през април съвпада с очакваните от анализаторите 5,9 на сто.

Европейските борси закриха низходящо

Последвайте канала на

Десислава Станева
207 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:48

2
❤️ Г­о­­р­­­е­­­щ­­­и­­­ ­м­­о­­­м­­и­ч­е­­т­а­ ­­в­­и­­ ­­о­­­ч­­а­к­в­а­­т ­­-­­ X­­­1­­8­­.­­­F­U­N

2024.05.22 | 10:53

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини