Сепаратисти триумфираха на местните избори в Баската автономна област

  • 22 април 2024 10:30

  • 366
  • 1
Сепаратисти триумфираха на местните избори в Баската автономна област
© Getty Images (архив)

Сепаратистката коалиция "Билду" отбеляза исторически успех на регионалните избори в испанската автономна област Страната на баските, предаде ДПА. 

При преброени около 95% от гласовете алиансът, който се застъпва за независимост на региона в Северна Испания, печели 27 места, което е с шест повече от последния вот през 2020 година.

Сепаратистите обаче ще останат в опозиция, тъй като снощи стана ясно, че управляващата коалиция между центристката Баска националистическа партия (БНП) и Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) на премиера Педро Санчес ще запази властта си.

Испанската крайна десница влиза в управлението на четвърта област в страната

След преброяването на повечето гласове БНП получава 27 места, което заедно с 12-те места на ИСРП ще даде на управляващата коалиция абсолютно мнозинство от 39 от общо 75-те места в парламента във Витория.

Подобно на "Билду", в чиито редици има бивши членове на разпуснатата терористична организация ЕТА, БНП също се стреми към по-голямо самоопределение на региона от централното правителство в Мадрид, но подходът ѝ не е толкова радикален. 

Групировката ЕТА (Euskadi Ta Askatasuna - Страната на баските и свободата), е основана през 1959 г. В продължение на десетилетия тя се бори за независима Страна на баските, като извършва около 3000 нападения, при които загиват 857 души, а 2600 са ранени. ЕТА прекрати въоръжената си борба през 2011 година, а седем години по-късно заяви, че се саморазпуска, припомня БТА.

Понастоящем Страната на баските е една от най-проспериращите автономни области в Испания.

Последвайте канала на

Владимир Василев
366 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:15

1
❤️ Г­­­о­­р­е­щ­­­и­­­ ­м­­о­м­­­и­ч­е­­т­­а­­ ­­­в­­и­­­ ­о­­ч­­а­­к­в­­а­­­т ­­-­ X­­­1­8­­.­­F­­­U­N

Добави коментар

Водещи новини