"Стандард енд Пуърс" повиши перспективата на кредитния рейтинг на Гърция от "стабилна" на "положителна"

  • 20 април 2024 14:43

  • 397
  • 3
"Стандард енд Пуърс" повиши перспективата на кредитния рейтинг на Гърция от "стабилна" на "положителна"
© Pixabay

Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (Standard & Poor's) повиши перспективата за кредитния рейтинг на Гърция от "стабилна" на "положителна", запазвайки инвестиционния рейтинг на ниво BBB- (латински букви), съобщи БТА, позовавайки се на АНА-МПА.

Положителната перспектива отразява очакванията на S&P, че строгият фискален режим ще продължи да намалява държавния дълг, а растежът се очаква да продължи да превишава средното за еврозоната ниво. 

Основните моменти, които рейтинговата агенция отбеляза, са, че гръцкото правителство прилага широк спектър от инфраструктурни реформи и е изправено пред дългосрочни ограничения, че растежът на икономиката вече е превишил средния за еврозоната и се очаква да продължи тази тенденция и че предишното много високо равнище на държавния дълг на Гърция като дял от БВП спада и се очаква да запази тази насока. 

"Поредното повишаване на рейтинга на гръцката икономика от "Стандард енд Пуърс" в рамките на няколко месеца е още една индикация, че усилията на Гърция носят плодове", коментира гръцкият министър на икономиката Костис Хадзидакис след съобщението на агенцията. 

Гърция ще вложи 780 млн. евро в опазване на морското биоразнообразие

"То е също така отговор към онези, които постоянно се оплакват и се опитват да омаловажат положителните развития през последните пет години - безпрецедентното нарастване на износа, факта, че през последните няколко години Гърция постигна рекорден брой преки чуждестранни инвестиции, големия спад на безработицата със седем процентни пункта и това, че наскоро имахме пет пъти по-висок растеж от средния за еврозоната", посочи още министърът.

Хадзидакис добави, че признаването на този значителен напредък от всички международни организации и рейтингови агенции "няма да ни направи самодоволни, напротив, то ни дава силата да продължим усилията и да дадем тласък на всички необходими реформи, които ще изведат гръцката икономика на още по-високо ниво".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
397 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.04.20 | 22:22

3
Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук----> shout.to/ketoex
може

2024.04.20 | 18:54

2
нация са

2024.04.20 | 16:04

1
браво, оправиха се и без комуниста варуфакис, и без гръцки драхми

Добави коментар

Водещи новини