Изправиха пред съда водещ крайнодесен германски политик заради нацистки лозунг

  • 18 април 2024 17:17

  • 493
  • 0
Изправиха пред съда водещ крайнодесен германски политик заради нацистки лозунг
© Getty Images/Guliver

Един от водещите политици от германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) бе изправен днес пред съда по обвинения, че е използвал забранен нацистки лозунг, предаде ДПА.

Стотици хора протестираха пред съдебната зала срещу политиката на партията му. 

Председателят на АзГ в провинция Тюрингия Бьорн Хьоке е на съд в източния град Хале и е обвинен, че в реч през 2021 г. е използвал съзнателно забранен лозунг на нацистите от "Щурмабтайлунг" (Sturmabteilung; SА, щурмови войски) по времето на националсоциализма. Хьоке официално е обвинен, че е използва символи на незаконни и терористични организации. 

Стотици хора се събраха пред съда, за да протестират срещу председателя на АзГ в Тюрингия и политиката на партията му. Полицията съобщи, че около 570 души са участвали в мирната демонстрация. Сред протестиращите бяха членове на групата "Хале срещу дясното" и антифашистки организации. 

Обвиниха известен крайнодесен германски политик за използване на нацистки лозунг

Преди да започне съдебният процес, Хьоке, бивш учител по история, аргументира избора си на думи, като обясни, че не е знаел историята на лозунга на СА - "Всичко за Германия!".

52-годишният политик планира да бъде водещият кандидат на АзГ в Тюрингия на провинциалните избори на 1 септември. Избори ще има в още три източни провинции, където се очаква "Алтернатива за Германия" да постигне големи успехи, отбелязва ДПА. Партията е класифицирана като дясноекстремистка в провинцията и е наблюдавана от местното подразделение на германското разузнаване. 

Според говорителка на съда възможните наказания варират от налагане на глоба до пет години затвор, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
493 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини