Франция разследва смъртта на Ясер Арафат

  • 29 август 2012 12:06

  • 536
  • 0
Франция разследва смъртта на Ясер Арафат
©

Франция официално започва разследване за убийство на Ясер Арафат. Искът беше внесен преди месец от семейството на покойния палестински лидер. По поръчка на телевизия Ал Джазира експерти от швейцарски институт изследваха лични вещи на Арафат и установиха наличието на следи от полоний 210, съобщи БНТ.

Разгадаването на мистерията около смъртта на палестинския лидер вече е в ръцете на френските прокурори. Разследването ще се води в парижкото предградие Нантер. Засега семейството на Ясер Арафат отказва коментар. Преди месец адвокат на вдовицата на палестинския лидер заяви, че вероятността той да е бил отровен е голяма.

В петък швейцарските учени получиха разрешение от Суха Арафат да изследват тленните останки на съпруга й. Те откриха следи от полоний 210 в дрехите му, в четката му за зъби и в кутията, с която Арафат не се разделяше. Със същото вещество в Лондон през 2006-та година беше отровен бившият агент от КГБ Александър Литвиненко.

Здравето на Арафат се влоши рязко през есента на 2004 година. Тогава главният му щаб в Рамала беше под израелска обсада.

Ръководителят на Организацията за освобождение на Палестина почина през ноември 2004 във военна болница в Париж. Смъртта му остана мистерия, тъй като конкретна причина за влошаването на здравето на Ясер Арафат не беше открита.

 

Последвайте канала на

536 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини