Хърватите гласуват днес за нов парламент

  • 17 април 2024 06:39

  • 580
  • 3
Хърватите гласуват днес за нов парламент
© Novini.bg/Canva

Хърватите ще се отправят днес към избирателните урни, за да изберат нов парламент след предизборна кампания, в която един срещу друг се изправиха премиер и президент.

Веднага след като насрочи изборите, държавният глава Зоран Миланович обяви неочаквано, че той ще бъде кандидатът за премиер на най-голямата опозиционна Социалдемократическа партия. Конституционният съд постанови, че кандидатурата му е несъвместима с президентския пост и ако иска да участва в кампанията, трябва да подаде оставка. Той обаче не се съобрази с това решение.

Влизането на 57-годишния Миланович в изборната надпревара даде предизборен тласък на социалдемократите и намали шансовете на настоящия премиер - 54-годишния Андрей Пленкович, за трети мандат.

Според резултати от допитване на Ипсос, обявени в неделя от хърватската Нова ТВ, ХДО би спечелила 60 места в 151-местния парламент, а социалдемократите - 41. Това означава, че нито една от двете основни партии няма да успеят самостоятелно да съставят правителство.

Дясната националистическа партия Отечествено движение се очаква да получи 15 места в парламента, лявата зелената платформа Можем – 11 места, а дясната Мост – 9 места според анкетата.

Осемте години на управление на бившия евродепутат Пленкович бе белязано от обвинения в корупция. Под него ръководство обаче Хърватия, която е член на НАТО и ЕС, влезе миналата година в еврозоната и Шенген, а икономиката отчита растеж за миналата година над средния за ЕС.

Обвиненията в корупция, които Миланович отправя към управляващите, и цветистата му реторика, намират отклик у много от избирателите, и както сочат анкети, той води по популярност пред Пленкович. Хърватският президент има критично отношение към ЕС . Той е против оказването на помощ на Украйна във войната с Русия, а също така не подкрепя присъединяването на Киев към НАТО. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
580 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 07:30

3
❤️ Г­­о­­р­е­щ­и­ ­м­­о­м­­и­­­ч­е­т­­а­ ­в­­­и­­­ ­­о­ч­­­а­к­­в­­­а­т ­-­­ X­1­­­8­.­­­F­­U­­­N

2024.04.17 | 07:09

2
Idiot Pension
nensia

2024.04.17 | 07:08

1
Metall vlakove 2 klasa

Добави коментар

Водещи новини