Германия е на път да легализира абортите

  • 16 април 2024 15:46

  • 1711
  • 1
Германия е на път да легализира абортите
© Getty images

Абортите в Германия трябва да бъдат легализирани през първите 12 седмици от бременността, препоръча комисия, назначена от правителството. Според доклад настоящото законодателство е несъвместимо с международните стандарти.

Въпреки че абортът рядко бива наказван, той остава незаконен в Германия, с изключение на специфични обстоятелства, включително когато животът на жената е в опасност или тя е жертва на изнасилване, като задължително условие за всяко прекратяване на бременността е консултация с държавно признат орган.

„Фундаменталната незаконност на абортите в ранните етапи на бременността не е устойчива“, се казва в доклада на комисията. Според нея действащото законодателство в Германия трябва да бъде модернизирано.

България е на челно място по аборти в ЕС

Експертите заявиха, че прекъсването на бременността след етапа, в който се счита, че плодът е в състояние да оцелее извън утробата на майката – около 22-ата седмица, трябва да остане забранено. Те заявиха, че решението за конкретните срокове трябва да бъде взето от законодателите, като препоръчаха те да следват съществуващите медицински и етични насоки.

Комисията, която препоръчва легализирането на абортите е изцяло женска и бе създадена от трипартийното правителство на канцлера Олаф Шолц, след като желанието за промяна на 153-годишния закон беше залегнало в коалиционното споразумение.

Въпреки това, опозиционните депутати, по-специално от консервативния Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз и крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ твърдят, че в сегашния си вид съществуващият закон се ползва с широко одобрение и осигурява необходимата защита на неродените, предаде БТВ.

По думите им въпреки че са незаконни, абортите са достъпни и изключително рядко водят до съдебно преследване. Те заплашиха, че ако препоръките бъдат изпълнени, ще се обърнат към Конституционния съд.

Те посочиха развитието на ситуацията в други страни, като САЩ и по-специално съседна Полша, където правото на аборт се е превърнало в тема, предизвикваща силно разделение, особено след решението на Върховния съд на САЩ през 2022 г. да отмени правото на аборт в цялата страна.

Привържениците на промяната в Германия приветстваха инициативата на френския президент Еманюел Макрон ЕС да гарантира правото на жените на аборт в Хартата си за основните права, а Франция да утвърди аборта като конституционно право. Правителството не е задължено да приеме съветите на комисията.

От началото на годината: Повече пеленачета, по-малко аборти

През 2022 г. законът от нацистката епоха в Германия, който забраняваше на лекарите да рекламират услуги за аборти, беше отменен след опитите на активисти срещу абортите да настояват за съдебно преследване на някои гинеколози.

Понастоящем през Бундестага преминава законопроект, който, ако бъде приет, ще забрани сплашването на хора, независимо дали са служители или пациенти, в районите около клиники, предлагащи аборти.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1711 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.16 | 16:23

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим.====> use.my/sman

Добави коментар

Водещи новини