Кипър търси начини за справяне с миграционния натиск

  • 07 април 2024 08:37

  • 358
  • 2
Кипър търси начини за справяне с миграционния натиск
© pixabay

Кипърското правителство започва поредица от контакти на най-високо политическо ниво за справяне с имиграционната криза в страната, след като за по-малко от седмица над 800 сирийци пристигнаха по море от Ливан. Днес президентът Никос Христодулидис се среща с председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен в търсене на по-съществена европейска подкрепа.

Срещата на двамата лидери е след телефонния им разговор във вторник, в който президентът Никос Христодулидис помоли Урсула фон дер Лайен за личната й намеса за спиране на масовите пристигания на сирийци от Ливан.

В условията на имиграционна криза Кипър отправя към европейските си партньори две основни искания, за които настоява от месеци.

Едното е Европейският съюз да осигури допълнителна финансова помощ за Ливан с цел предотвратяване на потоците, като сключи споразумение за миграцията с Бейрут по подобие на подписаните с Турция и Египет.

Очаква се президентът Христодулидис да представи на председателката на Еврокомисията предложения за икономически пакет за съседната страна.

Втората линия на Никозия е необходимостта от ускоряване на преоценката на статута на райони в Сирия като безопасни, така че да могат да се връщат обратно сирийски мигранти, предава БНР.

Правителството на Кипър утрои субсидиите за туризма

Европейските агенции за охрана на границите и за убежището /Frontex и EUAA/, както и Европол са в подкрепа на кипърските власти, заявиха от Брюксел.

Разговорите на високо ниво продължават през следващата седмица в Ливан и европейски страни.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
358 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.04.07 | 11:32

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca
Гого

2024.04.07 | 09:54

1
Справянето е едно : отстрел и никой няма да се появи повече.Докато ги посрещате като зкъпи гости , никога няма да спрат.Аман от пидерастия!Това са завоеватели, а не мигранти. И се държат като такива, нагло и арогантно!

Добави коментар

Водещи новини