Арестуваха 22-ма за източване на италиански фондове за възстановяване след пандемията

  • 04 април 2024 20:13

  • 1321
  • 1
Арестуваха 22-ма за източване на италиански фондове за възстановяване след пандемията
© Gettyimages

Полицията в Италия, Австрия, Румъния и Словакия арестува днес 22-ма души в рамките на разследване на предполагаемо източване на стотици милиони евро от фондове за помощ след пандемията на Европейския съюз. Сумата в размер на 600 милиона евро е част от парите за възстановяване на Италия след пандемията, съобщава БТА, като се позовава на офиса на Европейската прокуратура (ЕППО).

Разследващите подозират, че престъпната организация е отклонила невъзстановимите средства от италианския национален план за възстановяване и устойчивост между 2021 г. и 2023 г.

Италианската програма е финансирана от Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС, план за няколко милиарда евро, който беше разработен, за да помогне на страните от ЕС да вдъхнат нов живот на своите опустошени от пандемията икономики.

Журналист: Здравеопазването ни е болно от политика, шуробаджанащина и съмнения за корупция

Според данните на ЕС националният план за възстановяване и устойчивост на Италия е най-големият в блока, на стойност 194,4 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства и заеми, и представлява 10,8% от брутния вътрешен продукт на страната през 2019 г.

Европейската прокуратура съобщи, че финансовата полиция във Венеция е изпълнила заповед на съдията по предварителното производство за замразяване на активи на стойност над 600 милиона евро.

„С подкрепата на правоприлагащите органи от другите държави членки, 22 лица бяха арестувани в Италия, Австрия, Румъния и Словакия“, съобщи EППО.

„Осем заподозрени са задържани под стража, докато (още) 14 заподозрени са под домашен арест, а на един счетоводител е забранено да упражнява професията си. Помещенията на заподозрените и на разследваните фирми също са били обект на претърсвания и изземване на доказателства“.

EППО каза, че престъпната организация е използвала фалшиви корпоративни баланси, докато е кандидатствала за безвъзмездни помощи в подкрепа на фиктивни малки и средни компании, разширяващи се на чужди пазари.

Задържаните са заподозрени, че са работили в съучастие с мрежа от „счетоводители, доставчици на услуги и публични нотариуси“, за да получат парите, които са прехвърлили в банкови сметки в Австрия, Румъния и Словакия. Според европейската прокуратура те са използвали модерни технологии, като виртуални частни мрежи (VPN), облачни сървъри, разположени в чужбина, криптоактиви и софтуер за изкуствен интелект.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1321 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.04 | 20:46

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca

Добави коментар

Водещи новини