Американският държавен секретар: Украйна се намира в критичен момент

  • 02 април 2024 17:20

  • 1776
  • 11
Американският държавен секретар: Украйна се намира в критичен момент
© Getty Images/Guliver

Украйна се намира в критичен етап във войната с Русия и спешно се нуждае от повече западна помощ, каза днес американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс. Той изрази съжаление от безизходицата в Конгреса на САЩ относно пакета военна помощ на стойност десетки милиарди долари за Киев.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13417

„Абсолютно важно е да дадем на украинците това, от което продължават да се нуждаят, за да се защитават, особено що се отнася до боеприпаси и противовъздушна отбрана“, каза Блинкън пред репортери по време на посещението си във Франция.

„Това е още една причина, поради която искането за допълнителен бюджет, което президентът Байдън отправи към Конгреса, трябва да бъде изпълнено възможно най-бързо“, добави той.

Байдън призова контролираната от републиканците Камара на представителите на Конгреса да одобри пакета за военна и финансова помощ, но председателят ѝ Майк Джонсън задържа провеждането на гласуване по този въпрос от месеци,  като се обосновава с други вътрешни приоритети.

Украинският президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога каза, че ако Украйна не получи помощта, нейните сили ще трябва да отстъпват „с малки стъпки“.

Зеленски: Без помощта на САЩ украинските сили ще трябва да се изтеглят

Блинкън и френският министър на отбраната Себастиан Льокорню по-рано днес посетиха завод, в който оръжейният производител „Некстер“ произвежда самоходни гаубици „Сезар“. Льокорню каза, че „Некстер“ работи за увеличаване на производството на 2 гаубици „Сезар“ месечно спрямо 6 понастоящем.

През последните седмици френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на възприе по-остра позиция спрямо Русия на фона на опасенията, че Украйна губи позиции във войната, особено след като подкрепата на САЩ намалява.

Очаква се освен Украйна, и събитията в Близкия изток да заемат централно място по време на разговорите на Блинкън във Франция. В Париж той ще се срещне и с Макрон, само часове след като екип на базирана в САЩ неправителствена организация беше поразен при израелски въздушен удар в централната част на ивицата Газа. Това засили натиска над Вашингтон да втвърди позицията си по въпроса за войната между Израел и "Хамас".

Вчера освен това предполагаеми израелски военни самолети бомбардираха посолството на Иран в Сирия. Според Техеран при удара са били убити 7 ирански военни съветници, включително трима висши командири. Бомбардировката отбеляза голяма ескалация във войната на Израел с неговите регионални противници.

Преди да се срещне с Макрон, Блинкън ще разговаря с френския външен министър Стефан Сежурне. Френски дипломати казаха, че искат засилване на усилията на ООН за постигане на международен консенсус за прекратяване на огъня в Газа.

Вчера Франция предложи проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, която търси варианти за възможно наблюдение от страна на ООН на прекратяване на огъня в ивицата Газа и предложения за подпомагане на палестинската власт в поемането на отговорности.

САЩ, които за последно блокираха подкрепена от Франция резолюция през 1997 г., се въздържаха от гласуване миналия месец, за да позволят на 15-членния съвет да поиска незабавно прекратяване на огъня по време на постите през мюсюлманския месец рамазан, който приключва следващата седмица, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1776 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2024.04.02 | 23:16

11
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca
Байко

2024.04.02 | 19:56

10
Бог да я прости Украйна.
вале-каро

2024.04.02 | 19:55

9
Много интересно. Нуждаят се от всичко за отбрана , но имат всичко да нападат на хиляди километри. Кой ли им помага? Да не би да разберем когато ще бъде късно?
Sss

2024.04.02 | 19:07

8
Gospodine sprete voinata sas pregovori mladi hora nevinni ymirat ot dvete strani tova sa bratski Narodi no imat Zelenski koito ne iska pregovori

2024.04.02 | 18:47

7
Интересно ако руснаците шилосваха и помагаха на мексиканците какво ли дръвце шяха да хапнат американците ?

2024.04.02 | 18:14

5
Както избягаха от Афганистан САЩ , така ще се изсулят и от Украйна ! Вече почнаха и ще я нахлузят на ЕС да сърба попарата в т.ч. и България !

2024.04.02 | 18:15

6
САЩ са к,урвите на света !

2024.04.02 | 17:50

4
Газа е в още по-критичен момент.
УБИЙТЕ ГАДНИЯ ПЛЪХ

2024.04.02 | 17:41

3
СКАПАНИЯ САЙТ, БЛОКИРАЙТЕ ИБАНИЯ ФОРУМЕН ПЛЪХ МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-АТИЛКАТА...ГАДНИЯ ДУХАЧ Е САДИСТ И ТЕРОРИСТ..ЛЕЖАЛ В ПСИХИАТРИЯТА НА ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР.
хубаво

2024.04.02 | 17:41

2
хубаво ги насадихте усраинците. ама и те прости

2024.04.02 | 17:29

1
С куц съюзник като Америка , отиваш на кино

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини