В Словакия зачестяват нападенията на мечки

  • 01 април 2024 17:52

  • 474
  • 1
В Словакия зачестяват нападенията на мечки
© Pixabay

Кафяви мечки нападнаха гъбар и турист в Словакия през уикенда, съобщи днес националната информационна агенция ТАСР, цитирана от ДПА.

Агенцията съобщи, цитирайки Държавната агенция за защита на природата (СОПСР), че състоянието на туриста е наложило настаняване в болница. И двата инцидента са се случили в историко-географския район Липтов (общини Ружомберок и Липтовски Микулаш в Жилински край – бел. ред.) в Татрите.

В същия планински регион в средата на март мечка рани петима души в жилищен район на Липтовски Микулаш. Тя беше проследена и застреляна седмица по-късно.

Мечка нападна хора в центъра на град в Словакия

Вчера следобед туристът се е разхождал със съпругата и кучето си по пътека край село Прибилина, когато мечката внезапно ги нападнала и ранила мъжа в крака. След инцидента двойката успяла да се скрие в близка хижа и да изчака екип на СОПСР.

Гъбарят бил атакуван в събота от мечка, на която се натъкнал в гората край село Странави. Мъжът стрелял по нея с пистолет и я ранил. Той е невредим.

Агенцията, която е била уведомена за случая, се опасява, че раненото животно може да представлява опасност. Затова гората е претърсена от горски служители и ловци.

Мечката атакувала участник в хайката. Когато нападнатият ловец стрелял, животното се скрило в гъсталаците и следите му се изгубили. Властите призоваха местните хора да избягват района.

Според официалната статистика в Словакия живеят около 1100-1200 мечки. В последно време зачестяват призивите да се организира отстрел за контрол над популацията им, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
474 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 08:12

1
❤️ Г­­­о­­­р­­­е­­щ­­­и­­ ­­­м­­­о­­м­­­и­­ч­­­е­­­т­а­­­ ­в­­­и­ ­­­о­­­ч­­­а­­к­в­­­а­т ­­­-­ X­1­8­­­.­­F­­­U­­N

Добави коментар

Водещи новини