Президентът на Полша наложи вето на законопроекта за достъп до спешна контрацепция за всички над 15 години

  • 29 март 2024 16:10

  • 352
  • 1
Президентът на Полша наложи вето на законопроекта за достъп до спешна контрацепция за всички над 15 години
© Getty Images

Президентът на Полша Анджей Дуда наложи вето на законопроект, който предвижда достъп до спешна контрацепция – т.нар. „сутрешно хапче“ – за всички над 15-годишна възраст без необходимост от рецепта, съобщиха днес от президентската институция на страната, предава Полската агенция по печата (ПАП).

По време на предходното управление на страната бяха ограничени репродуктивните права на жените. През 2017 г. достъпът до спешна контрацепция беше ограничен с необходимостта от издаване на рецепта за медикамента.

Управляваща коалиция, която е на власт от декември, обеща да облекчи тези ограничения и прие законопроект за осигуряване на достъп без рецепта до сутрешното хапче за момичета и жени на възраст над 15 години.

Анджей Дуда връща законопроекта с мотива, че той нарушава конституционна клауза за защита на детското здраве.

Канцеларията на президента обясни на своя уебсайт, че президентът, вслушвайки се в гласовете на родителите, не може да приеме законови мерки, позволяващи достъпа на деца под 18-годишна възраст до фармацевтични продукти за контрацепция без медицински контрол и пропускане на ролята на родителите в това решение.

Отказан аборт на 14-годишна: случаят, който разтърси Полша

Дуда също така заяви, че е съгласен на решения, предвиждащи същият законопроект да се прилага за жени над 18 години.

Правителството вече обяви, че ще заобиколи президентското вето, като разреши на фармацевтите да издават рецепти за хапчето.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
352 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.29 | 17:42

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman

Добави коментар

Водещи новини