10 000 души са загинали на извънградски пътища в ЕС

  • 29 март 2024 13:54

  • 131
  • 1
10 000 души са загинали на извънградски пътища в ЕС
© pixabay

Около 10 000 човека са загинали на извънградски пътища през 2022 г. в ЕС, сочи доклад, публикуван от Европейския съвет за безопасност на транспорта (ETSC).

Това са половината от всички смъртни случаи по пътищата.

В България са настъпили по-малко катастрофи, но за сметка на това - по-тежки. Общо за 2023 г. са настъпили 2381 ПТП по пътища 1, 2 и 3-ти клас и общинска пътна мрежа, което е 34% от всички 6989 ПТП през годината. Черната статистика обаче показва, че близо 68% от загиналите през миналата година са именно по тези пътища - 355 души са загубили живота си, а 3599 са ранените.

Най-рисковият фактор, който се отчита в доклада, е скоростта.

ETSC отбелязва, че много често по извънградските пътища, които са с най-голям риск, липсва ограничителна система, а много участъци позволяват развиването на високи скорости.

Катастрофите с едно превозно средство, при което уморен шофьор не е могъл да вземе завоя са чести. Челните сблъсъци не са рядкост поради липса на физическо разделяне на насрещно движещите се потоци и те често са много смъртоносни.

Поставянето на ограничителни системи за пътища, обезопасяването на крайпътното пространство и изграждането на велоалеи и алеи за пешеходци са сред препоръките за по-безопасни извънградски немагистрални пътища, споменати в доклада.

МВР установи за ден 24 души, шофирали след употреба на алкохол и 13 – под въздействие на наркотици

Друг притеснителен фактор, който се посочва в доклада, са загиналите велосипедисти. Най-много смъртни случаи на велосипедисти се случва на вече споменатите извънградски пътища. Причината е смесването на колоездачите бързо движещия се трафик.

ETSC иска системата за спешни повиквания eCall, която се изисква за всички нови автомобили, да бъде разширена и за други типове превозни средства - особено мотоциклети. В извън населените места, шофьор или мотоциклетист, който не може да се обади за помощ, може да бъде спасен от системата "eCall", която може да изпрати информация за местоположението директно до службите за спешна помощ.

Последвайте канала на

Калина Христова
131 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.29 | 17:45

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman

Добави коментар

Водещи новини