Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

  • 28 март 2024 13:59

  • 266
  • 3
Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие
©

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред вот на недоверие днес, съобщава "Ройтерс".

Причината е информация в медиите, че са манипулирани доказателства за влаковата катастрофа от миналата година, при която загинаха 57 души.

По-рано тази седмица левите опозиционни партии внесоха вот на недоверие срещу консервативното правителство. Те го обвиниха, че се "опитва да скрие истината", след като товарен и пътнически влак се сблъскаха челно в Централна Гърция - най-тежкият жп инцидент в историята на страната.

Правителството отрича да е извършвало нередности и се очаква да оцелее при вота предвид мнозинството на неговата партия. Предложението обаче подчертава колко много хора все още са гневни заради трагедията, която разкри как десетилетия пренебрегване и лошо управление са застрашили безопасността на железниците. Експертите твърдят, че от инцидента насам почти няма промяна в подобряването на стандартите.

Гръцката лява опозиция иска вот на недоверие срещу правителството

"Като всеки гръцки гражданин, ние искаме да знаем истината", заяви лидерът на лявоцентристката партия ПАСОК Никос Андрулакис пред парламента.

Води се съдебно следствие, което се очаква да приключи през следващите месеци. Властите повдигнаха обвинения срещу десетки хора за катастрофата, включително началник гара, който е в ареста в очакване на съдебен процес.

В събота гръцки вестник съобщи, че запис на диалог между началника на гарата и машиниста, изтекъл в медиите часове след катастрофата, е бил манипулиран, така че човешка грешка, а не системни проблеми в железопътната мрежа да изглежда като причина за трагедията.

Разследващите, наети от роднини на жертвите, твърдят и че бързото премахване на изгорелите вагони от мястото на катастрофата и полагането на чакъл може да са унищожили доказателства. Гърция не разполагаше с функциониращ национален орган за разследване на подобни инциденти по време на катастрофата.

Роднините на жертвите започнаха петиция за промяна на дългогодишни правила, които защитават политиците от съдебно преследване. Досега те са събрали над 1,3 милиона подписа.

Партията на Мицотакис "Нова демокрация", която води в проучванията на общественото мнение, твърди, че опозицията използва случая, за да трупа политически дивиденти. Министърът на правосъдието Джордж Флоридис нарече обвиненията "кампания от лъжи и измами".

Последвайте канала на

Калина Христова
266 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.03.28 | 18:39

3
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman
МАЙ МУНИ

2024.03.28 | 16:16

2
ЖИВОТИНСКИЯ ИНАТ, С КР ЪВ И ЗЪБИ, ЩЕ ВИ ГО ИЗКАРАМ ОТ МУ ЦУНИТЕ !
SINDESIS

2024.03.28 | 14:32

1
ИЛИ ДА ТИ ИЗБИЯ ЗЪБИТЕ?

Добави коментар

Водещи новини