В Португалия си избраха председател на парламента на ротационен принцип

  • 27 март 2024 20:38

  • 368
  • 1
В Португалия си избраха председател на парламента на ротационен принцип
© Gettyimages (архив)

Фрагментираният нов парламент на Португалия избра днес свой председател, след три неуспешни гласувания вчера, които подчертават слабостта на спечелилата изборите десноцентристка коалиция и нарастващото влияние на крайната десница, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Десноцентристката коалиция Демократичен съюз спечели изборите на 10 март с малка преднина пред управляващите социалисти, но недостатъчно за работещо мнозинство. Нарасналото влияние на крайнодясната партия „Стига“ (на португалски „ШЀГА“) отразява тенденцията на засилване на позициите на антимигрантски настроените популисти в цяла Европа. Социалдемократическа партия (СДП), която е водещата сила в десноцентирсткия Демократичен съюз, и социалистите постигнаха компромис за редуване на председателския поста на ротационен принцип. 

"Демократичен алианс" печели изборите в Португалия

Депутатите гласуваха за кандидатурата на Хосе Педро Агиар Бранко от СДП, който пръв поема ролята на председател на парламента, а след това през втората половина от 4-годишния мандат, ако правителството все още съществува, той ще бъде заменен от депутат от Социалистическата партия (СП). Франциско Асис, който беше предложен за втори председател от СП, впоследствие каза, че социалистите ще изберат правилния човек за поста, когато дойде времето за това. СДП и социалистите имат общо 156 места в 230-местния парламент, което е достатъчно, за да бъде избран председател. Агиар Бранко беше избран със 160 гласа. От СП казаха, че това просто е „институционално решение“, което не прави двете партии партньори.

Изборите, които бяха произведени две години предсрочно, бяха свикани, след като премиерът социалист Антонио Коща подаде оставка през ноември заради разследване на предполагаеми незаконни действия при управлението на големи инвестиционни проекти от страна на неговото правителство.

При управлението на социалистите Португалия отбелязва от 2015 г. стабилен икономически растеж от над 2%, с изключение на предизвикания от пандемията спад през 2020 г., но въпреки това си остава най-бедната държава в Западна Европа, обобщава Ройтерс.

Страната напоследък отчете бюджетни излишъци, като използва парите, за да намали държавния дълг и спечели похвали от Брюксел и инвеститорите, които не очакват Демократичния съюз да изостави пътя на фискалната предпазливост. Тя обаче ще трябва да се справи с парализиращата жилищна криза, ниските заплати, влошаването на здравеопазването и корупцията.

Анализатори очакват нестабилно управление при правителството на малцинството на Демократичния съюз, който има само 80 депутати в 230-местния парламент, и е малко вероятно да успее да приема закони без „Стига“, чийто лидер Андре Вентура поиска дългосрочно споразумение в замяна на подкрепата на крайнодясната формация. 

Лидерът на Демократичния съюз Луиш Монтенегро обаче на няколко пъти отказа официално споразумение със „Стига“, обобщава Ройтерс.

В понеделник Вентура каза, че партията му е постигнала разбирателство с Демократичния съюз за председател на парламента да бъде избран Агиар Бранко. След като обаче няколко членове на спечелилата изборите коалиция отрекоха да има такова споразумение, нейният кандидат не успя да събере достатъчно гласове, а Вентура обвини десноцентристката коалиция, че тъпче „Стига“. Следващите два тура на гласуването вчера също не дадоха резултат, като кандидати, издигнати от социалистите и крайната десница, също не получиха необходимото мнозинство.

След постигнатия днес компромис Вентура каза че е станало ясно, че СДП е избрала да управлява със СП. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
368 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.27 | 20:49

1
Близначки

Добави коментар

Водещи новини