Нов удар по Apple: САЩ обвиняват компанията в монопол, изкуствено повишаване на цените и нелоялна конкуренция

  • 22 март 2024 15:30

  • 362
  • 0
Нов удар по Apple: САЩ обвиняват компанията в монопол, изкуствено повишаване на цените и нелоялна конкуренция
© Getty Images, архив

По-рано този месец Apple направи огромни отстъпки, за да се съобрази с европейското законодателство, като позволи изтеглянето на приложения от сайтове за разработчици. Но Министерството на правосъдието на САЩ нанася нов удар на компанията: иск за незаконен монопол на пазара на смартфони, съобщава изданието The Verge.

Американските власти смятат, че корпорацията ограничава възможностите на разработчиците от "години“, блокира достъпа им до функциите на iPhone и затруднява преминаването на потребителите към Android, като ги държи в своята екосистема и "ги принуждава да харчат повече пари“.

Apple вече отговори на твърденията. Те смятат иска за "незаконосъобразен от гледна точка на фактите и правото“ и увериха, че ще го оспорват.

ЕС глобява американския технологичен гигант Apple с 1,8 млрд. евро

Представител на Apple уточни, че в миналото разработчиците са се опитвали да направят Apple Watch съвместим със смартфони с Android. Компанията отделила три години в разработването на технологията, но в крайна сметка се отказала от идеята "поради технически ограничения“. Известно е, че делото срещу Apple се подготвя от 2019 година, когато Министерството на правосъдието на САЩ обяви антитръстово разследване на компанията. Google се сблъска с подобно дело миналата година, пише "Фокус".

Министерството на правосъдието на САЩ заведе делото две седмици след влизането в сила на Закона за цифровите услуги на ЕС. Apple бе принудена да направи значителни отстъпки: по-специално да премине към USB-C в iPhone, да позволи инсталирането на приложения от платформи на трети страни и да въведе поддръжка на RCS в iMessage.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
362 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини