Гръцкият премиер ще посети Канада, където ще финализира сделка за закупуване на седем противопожарни самолета

  • 21 март 2024 10:30

  • 153
  • 2
Гръцкият премиер ще посети Канада, където ще финализира сделка за закупуване на седем противопожарни самолета
© GettyImiges

Премиерът Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. ще замине на посещение в Канада в края на седмица, където ще се срещне с канадския си колега Джъстин Трюдо и ще финализира сделката за закупуване на седем самолета за борба с пожари, информира гръцкото издание “Катимерини”.

Официалната визита на Мицотакис ще бъде първата на гръцки премиер в Канада от 41 години.

„Това отлагане беше необяснимо, като се имат предвид силните връзки между Гърция и Канада“, каза Мицотакис в интервю за канадския вестник “Глоуб енд мейл”, цитирано от гръцкото издание "Катимерини".

„Бях си поставил като приоритет да посетя официално Канада… за да се срещна с гръцко-канадската общност и да говоря за икономическия аспект на нашето сътрудничество,“ отбеляза гръцкият премиер.

Мицотакис ще се срещне с канадския си колега в Монреал в неделя. След това двамата лидери ще присъстват на отбелязване на Деня на независимостта на Гърция (25 март – бел. ред.) и на вечерно събитие, организирано от гръцката общност.

Гръцкият министър-председател каза пред „Глоуб енд мейл“, че ще обсъди с Трюдо ситуацията в Украйна и израелско-палестинския конфликт. 

В понеделник той ще замине за Торонто, за да се срещне с представители на бизнеса и ще присъства на събитие на местната гръцка общност.

В Канада Мицотакис също така ще приключи сделка за покупката на седем нови противопожарни самолета Ди Ейч Си-515 (DHC-515 Firefighter), най-новите модели на компанията Дьо Авилон (De Havilland).

„Ди Еч Си-515 е актуализирана версия на противопожарния самолет Си Ел-415 ( Canadair CL-415), който се произвеждаше от Бомбардие (Bombardier) в Монреал. Той все още не е влязъл в производство“, съобщи „Глоуб енд мейл“.

Самолетите в червено и жълто се използват в няколко европейски страни, включително Франция и Италия, където са известни като Канадеър (Canadair), на името на компанията, която първоначално ги разработи в края на 60-те години.

Мицотакис в Одеса: Гърция и цяла Европа подкрепят борбата на Украйна за свобода и независимост

Пет от седемте самолета в гръцкия въздушен флот ще бъдат закупени от гръцкото правителство. Другите две ще бъдат закупени от Европейския съюз за неговото подразделение за гражданска защита, известен като rescEU. Тези два самолета ще бъдат базирани в Гърция, но приоритетно ще летят до други страни, за да оказват помощ при спешни случаи на горски пожари.

Стойността на покупката на противопожарните самолети е около 360 милиона евро.

Последвайте канала на

Калина Христова
153 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 08:44

2
❤️ Г­­­о­р­е­щ­и­­­ ­­м­­­о­­м­­­и­­­ч­­е­т­а­­ ­в­­­и­­ ­о­­­ч­­а­к­­­в­­­а­­т ­­-­­­ X­1­­8­­­.­­F­­­U­N

2024.03.21 | 11:31

1
Съпрyгата кyпи кaпcyли които подобpиxа ceкcа ни и пpомeниха живoта ни! Сeга съпpyгата ми е дoволнa и се чyвствaм като aлфa мъжки. Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим, eто тeзи кaпсyли:----> use.my/bioman

Добави коментар

Водещи новини