Молдова експулсира руски дипломат заради избирателните секции в Приднестровието

  • 19 март 2024 13:54

  • 458
  • 2
Молдова експулсира руски дипломат заради избирателните секции в Приднестровието
© Pixabay

Молдова експулсира руски дипломат във връзка с откриването на избирателни секции за президентските избори в сепаратисткия регион Приднестровие, съобщи Външното министерство в Кишинев, след като извика на разговор руския посланик, предаде Ройтерс.

Пред посланика Олег Васнецов е бил изразен протестът на Кишинев за организирането на избори за президент на Русия в Приднестровието въпреки позицията на молдовските власти по въпроса, предаде ТАСС.

Официалната руска агенция посочва, че тази година Молдова забрани провеждането на избори където и да било другаде, освен в руското посолство в Кишинев, така че в Молдова имаше само една избирателна секция. На територията на Приднестровието, където живеят над 250 000 руски граждани, обаче бяха открити още шест.

Министерството протестира срещу отварянето на избирателните секции в проруския анклав, който се отдели от Молдова по време на разпадането на Съветския съюз, въпреки че Кишинев беше против такова развитие. В по-ранни изявления на правителството тези действия на Москва бяха определени като незачитане суверенитета на Молдова, пише БТА.

Русия е отпечатала незаконно бюлетини за президентските избори, съобщава Молдова

През август миналата година Молдова експулсира 45 служители на руското посолство, за да намали персонала му до броя на представителството на републиката в Москва - 10 дипломатически служители и 15 души, отговарящи за административните и техническите функции.

Експулсирането на дипломатите беше предшествано от поредица публикации в медиите и социалните мрежи, в които руските дипломати бяха обвинени в шпионаж.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
458 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.03.19 | 15:16

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/man

2024.03.19 | 14:47

1
А В БГ КОГА ЩЕ ИЗГОНИМ МУТРОФАНОВА ЗА НАМЕСА ВЪВ ВЪТРЕШНАТА И ВЪНШНА ПОЛИТИКА НА СТРАНАТА?

Добави коментар

Водещи новини