Изригналият в събота исландски вулкан продължава да бълва фонтани от лава

  • 18 март 2024 18:11

  • 291
  • 0
Изригналият в събота исландски вулкан продължава да бълва фонтани от лава
© Getty Images

Вулкан в Исландия, който в събота изригна за четвърти път от месец декември насам, продължи да изхвърля днес във въздуха фонтани от яркооранжева лава, придружени със стелещ се дим, предаде Ройтерс, като се позова на местните власти. Според тях вулканичната дейност засега не е засегнала нито инфраструктура, нито близки рибарски градчета.

Властите предупреждаваха от седмици, че предстои изригване на полуостров Рейкянес, южно от исландската столица Рейкявик, като лавата е започнала да се надига от земните недра от момента на последното изригване миналия месец.

Последното предупреждение за сегашното изригване е дошло в събота вечер, само петнадесет минути преди фонтани от разтопена скала да започнат да избликват от дълга близо три километра пукнатина. Тя е била с почти същата дължина и почти на същото място като при предишното изригване, посочва Ройтерс.

По обяд днес в една от трите зони, в които вулканът е бил активен вчера, потоците от лава са секнали, каза в изявление исландската метеорологична служба.

Изградените на ръка диги са успели да отклонят лавата от инфраструктура, в това число и от геотермалната електроцентрала "Свартсенги" и рибарското градче Гриндавик с население около 4000 души.

Видеоклип, излъчен по обществената телевизия RUV, показва как потокът на лавата минава на няколстотин метра от градчето, чието население беше евакуирано при изригванията през ноември и през февруари.

Евакуираха град в Исландия заради вулкан

"Предпазните мерки в Гриндавик изплатиха цената си... Те отклониха потока от лава в желаната посока", заявиха от местната комунална компания "Орка" (HS Orka), пояснявайки, че съпътстващата инфраструктура на електроцентралата "Свартсенги" е непокътната.

Ройтерс отбелязва, че в събота и неделя лавата е заливала един от трите пътя, водещи към Гриндавик, като днес се е насочила към втори от тях.

Няма изгледи тя да достигне до морския бряг, поясняват от метеорологичната служба. Тя допълва, че силни ветрове носят отровни газове от вулкана на северозапад, но е малко вероятно те да достигнат до Рейкявик.

Управата на летището на исландската столица - в Кефлавик, каза, че дейността му запазва пълен оперативен порядък.

Изригването е седмо за полуостров Рейкянес от 2021 г. насам, когато геоложки формации там, които не са се проявявали в продължение на 800 години, са станали активни, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
291 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини