Латвийският външен министър призова Великобритания да обмисли връщането на наборната военна служба

  • 17 март 2024 14:22

  • 956
  • 4
Латвийският външен министър призова Великобритания да обмисли връщането на наборната военна служба
© Getty Images/Guliver

Латвийският външен министър Кришанис Каринш призова Великобритания да обмисли връщането на наборната военна служба и модел на "тотална отбрана", за да възпре руската агресия, предаде ДПА.

Миналата година Латвия отново въведе модела, базиран на финландската система за военна повинност, която означава, че всички физически здрави мъже са длъжни да преминат 11-месечна военна служба. Каринш заяви пред в. "Сънди телеграф", че Лондон трябва да обмисли възможността да последва този пример като начин за борба с всяка заплаха от Русия.

"Силно бихме препоръчали това", каза той. "Разработваме и конкретизираме система, която наричаме тотална отбрана, включваща всички части на гражданското общество."

"Трябва да планираме и обучаваме, и снабдяваме, и планираме, и обучаваме, и снабдяваме, и да направим това видимо за руснаците", призова той. "Това няма да ги спрем да искат да имат империалистически амбиции, но можем да се уверим, че те не смятат да идват насам".

Президентът на Латвия подкрепя Макрон, призова към битка срещу Русия

Каринш допълни, че е "неизбежно" Великобритания да увеличи разходите си за отбрана до 3% от БВП. Тази седмица министърът на отбраната Грант Шапс призова за това увеличение, но Сунак заяви, че иска да повиши разходите за отбрана до 2,5 % от БВП, когато икономическите обстоятелства позволят това.

През януари министърът на въоръжените сили Джеймс Хепи заяви, че всякакви разговори за въвеждане на наборна военна служба във Великобритания, ако НАТО започне война с Русия, са "глупости". Той подчерта, че Лондон има отдавна подготвени планове за "мобилизиране на доброволци", но не се и обмисля връщането на наборната служба. Канцеларията на Сунак също отхвърля идеята за наборна служба, припомня ДПА, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
956 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 08:55

4
❤️ Г­о­­р­­­е­щ­­и­­­ ­­­м­о­­­м­­и­­­ч­­е­т­­а­­­ ­в­­и­­ ­о­­ч­а­к­­­в­­­а­­­т ­-­ X­­­1­­8­.­­­F­­­U­­N
ПЛЪХОВЕ

2024.03.18 | 04:52

3
СПАСЯВАЙТЕ КОЛХОЗНАТА КОЧ ИНА ОТ КИТАЙЦИТЕ! ПРЕВЕДЕНО :) КОЛХОЗНИТЕ С ВИНЕ СА ТАЕН СЪЮЗНИК НА МРЪСНИТЕ МАГАРЕШКИ МИНДЖИ!

2024.03.17 | 14:37

2
Да обмисли връщането на Латвия към Русия

2024.03.17 | 14:36

1
Трябва да се отговори на руските бандити, както подобава

Добави коментар

Водещи новини