Папа Франциск публикува мемоари, в които размишлява за живота и смъртността си

  • 15 март 2024 16:17

  • 236
  • 0
Папа Франциск публикува мемоари, в които размишлява за живота и смъртността си
© Getty Images

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март, който на 87 години става все по-слаб и нестабилен, разказва спомените си и надеждите си за бъдещето на Римокатолическата църква в нова книга, отразяваща живота му и връзките му с важни международни събития, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Книгата "Живот - моята история" са мемоари, написани заедно с италианския журналист Фабио Марчезе Рагона и публикувани от издателство "Харпър Колинз". Тя ще бъде пусната в продажба на 19 март, когато се навършват 11 години от избирането на Франциск начело на Римокатолическата църква.

Макар и да не предлага почти нищо ново, книгата от 230 страници се чете с лекота и е в разговорен стил. Тя започва с детството на Светия отец в Буенос Айрес, за да стигне до наши дни. Книгата припомня за редица събития, сред които Втората световна война, Холокоста, Студената война, кацането на Луната през 1969 г., падането на Берлинската стена през 1989 г., атентатите от 11 септември 2001 г. и оставката на папа Бенедикт Шестнадесети през 2013 г.

Франциск, чието здравословно състояние напоследък показва признаци на влошаване с последователни пристъпи на бронхит, поредица от престои в болница и затруднено придвижване, повтаря, че няма намерение да подава оставка като предшественика си, освен ако не се появи "сериозно физическо препятствие". Той се шегува, че макар някои от консервативните му критици "може би да са се надявали", че ще обяви оставката си след престоя в болница, рискът е малък или никакъв, защото "има много проекти, които трябва да се осъществят, с Божията помощ".

В книгата първият папа от Латинска Америка отново защитава неотдавнашното си решение да разреши благославянето на хора в еднополови връзки, като повтаря, че благословията не е за самия съюз, а за хората, "които търсят Господа, но са отхвърлени или преследвани".

Църквата обаче "няма властта да променя тайнствата, създадени от Господ" и благословиите "не означават, че Църквата подкрепя еднополовите бракове", подчертава Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
236 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини