Великобритания въвежда ново определение за "екстремизъм"

  • 14 март 2024 16:20

  • 367
  • 4
Великобритания въвежда ново определение за "екстремизъм"
©

Великобритания въведе ново определение за "екстремизъм", съобщава "Ройтерс".

Тази стъпка е в отговор на увеличения брой престъпления от омраза срещу евреи и мюсюлмани след атаките на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

Според критиците обаче промяната рискува да наруши свободата на словото.

По-рано този месец министър-председателят Риши Сунак предупреди, че многоетническата демокрация на Великобритания е подкопавана както от ислямистки, така и от крайнодесни екстремисти.

Антисемитските инциденти са се увеличили със 147% през 2023 г., достигайки рекордни нива, особено след атаките от 7 октомври. Това сочат данни на Community Security Trust, еврейски орган за наблюдение на безопасността.

Tell Mama - организация, която отчита антимюсюлмански инциденти, миналия месец съобщи, че престъпленията от омраза срещу мюсюлмани също са нараснали с 335% след атаките.

"Нашата демокрация и нашите ценности на приобщаване и толерантност са подложени на предизвикателство от екстремистки групи, които радикализират младите ни хора и водят до по-голяма поляризация", предупреди министърът на общностите Майкъл Гоув, който ръководи отдела, изготвил новата дефиниция на екстремизма.

Великобритания показа мощно и супер евтино оръжие

Критиците твърдят, че новото определение може да се използва за заглушаване на несъгласните с правителството.

Гоув уточни, че дефиницията няма да обхваща активисти, които са критични към пола, тези с консервативни религиозни възгледи, транссексуални активисти или активисти за околната среда.

"Важно е да подчертаем, че по никакъв начин не възнамеряваме да ограничим свободата на изразяване, религия или убеждения", увери той пред парламента.

Новата дефиниция гласи, че екстремизмът "е насърчаването или развитието на идеология, основана на насилие, омраза или нетолерантност", която има за цел да унищожи основните права и свободи; или подкопава или заменя либералната парламентарна демокрация на Обединеното кралство; или умишлено създава среда за други да постигнат тези резултати.

Великобритания вече забранява групировки, за които твърди, че са замесени в тероризъм, а подкрепата или членството в тези организации е криминално престъпление. Палестинската групировка "Хамас" е сред 80-те забранени международни организации.

Групи, идентифицирани като екстремистки след оценка през следващите няколко седмици, няма да бъдат обект на никакви действия съгласно наказателното законодателство и ще им бъде разрешавано да провеждат демонстрации.

Правителството обаче няма да им предоставя никакво финансиране или да проявава друга форма на ангажираност спрямо тях.

Последвайте канала на

Калина Христова
367 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.03.14 | 23:25

4
Гоув уточни, че дефиницията няма да обхваща активисти, които са критични към пола, тези с консервативни религиозни възгледи, транссексуални активисти или активисти за околната среда.

2024.03.14 | 16:58

3
Русия жъне победи! Слава на братушките! Победа!

2024.03.14 | 16:55

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:------>> use.my/man

2024.03.14 | 16:45

1
Българския народ подкрепя от сърце братския руски народ в борбата му срещу украинският фашизъм и агресорите от нато.

Добави коментар

Водещи новини