Герт Вилдерс: Недемократично е да не стана премиер

  • 14 март 2024 12:24

  • 470
  • 6
Герт Вилдерс: Недемократично е да не стана премиер
© Getty Images

Лидерът на нидерландската Партия на свободата Герт Вилдерс смята, че е противоконституционно и недемократично той да не стане министър-председател, при положение че неговата партия е най-голямата. Той каза това тази сутрин, преди да се срещне с главния преговарящ Ким Пютерс, предаде Националната информационна агенция на Нидерландия АНП. Поради блокирането от страна на партии Нов обществен договор (НОД) и Народната партия за свобода и демокрация (НПСД), Вилдерс заяви, че се е оттеглил, но не по свое желание.

Вилдерс съобщи пред пресата, че на масата за преговори е заявил, че премиерството всъщност не може да му бъде отнето, но за това е необходима подкрепа от всички партии.

По думите на Вилдерс има една партия, която е заявила, че предпочита Вилдерс да не е министър-председател, като според източници става въпрос за НПСД. Единствено партията на Питер Омтзихт НОД е заявила, че няма начин това да стане.

Лидерът на Партията на свободата ясно изрази недоволството си, като направи сравнение с премиера в оставка Марк Рюте, който ръководи четири кабинета.

Герт Вилдерс няма да е премиер на Нидерландия

Представите, че г-н Рюте е спечелил изборите и е казал, че може някой друг да стане министър-председател, каза Вилдерс.

Вилдерс, подобно на другите трима партийни лидери, ще има възможността да види черновата на доклада на главния преговарящ Ким Пютерс днес, като докладът ще бъде внесен в Камарата на представителите по-късно през деня. Другите партийни лидери бяха лаконични при пристигането си.

Конституционно не е установено, че лидерът на най-голямата партия следва да стане министър-председател, това е по-скоро неписано правило, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
470 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.05.25 | 09:02

6
❤️ Г­­­о­­р­­е­­­щ­­­и­­ ­­м­­о­­м­и­­­ч­­­е­­­т­­­а­­ ­­в­­и­ ­­о­­­ч­­­а­­к­­в­­а­­­т ­­-­­­ X­1­­8­­­.­­­F­­U­­­N

2024.03.14 | 17:06

5
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:------>> use.my/man
Ха, ха, ха

2024.03.14 | 13:16

4
защо да е недемократично?
Хахахаха

2024.03.14 | 12:51

2
Това са лицата на европейските политици само да набарат парата и забравят всичко. Първо говори как ще забрани исляма, как ще изгони чужденците и ще излезе от ЕС а сега демократ излезе.

2024.03.14 | 13:14

3
Тоеа са подкрепяните от путьо крайнодесни популисти. Тамошния копейкин. Говноядче.

2024.03.14 | 12:39

1
Ми няма да станеш премиер, помияр такъв.

Добави коментар

Водещи новини