Швеция укрепва отбраната на ключов остров в Балтийско море

  • 12 март 2024 10:56

  • 460
  • 6
Швеция укрепва отбраната на ключов остров в Балтийско море
© pixabay

Швеция е отворена за укрепване на отбраната на най-важния остров в Балтийско море, съобщава "Файненшъл таймс".

Най-новият член на НАТО проучва със съюзниците как най-добре да отблъсне бързо милитаризиращата се Русия.

Официалното приемане на Швеция в НАТО в петък отбеляза историческа промяна в дългогодишната позиция на неутралитет, поддържана от скандинавската страна, като тази промяна бе предизвикана от нахлуването на руските сили в Украйна през февруари 2022 г.

Министър-председателят Улф Кристершон заяви, че укрепването на Готланд - остров, считан от експерти по отбраната и военни служители като най-стратегическото място в Балтийско море, ще бъде сред първите точки за обсъждане с партньорите от НАТО.

Често наричан "гигантски самолетоносач", островът, който се намира между Швеция и Латвия, беше посочван няколко пъти по руската телевизия като възможна цел, в случай че Москва се опита да нахлуе в балтийските държави.

Флагът на Швеция беше издигнат пред централата на НАТО

"Това е нещо очевидно, което трябва да бъде обсъдено с нашите нови съюзници в НАТО", отговори Кристершон на въпрос дали Стокхолм признава необходимостта от укрепване на острова. "Готланд винаги е бил важен и това ще бъде едно от многото неща за обсъждане".

Кристершон призна, че Швеция има само "малко" военно присъствие на Готланд, което други лидери от НАТО от скандинавския и балтийския регион редовно посочват като критична уязвимост за Алианса.

 

Швеция в НАТО ще разбърка пешките на Путин

Членството на Швеция в НАТО засяга пряко друг геополитически въпрос, който обещава да бъде решаващ през следващите години: Арктика

"Има доста неща по отношение на това как да разположим нашите ресурси, къде да се съсредоточим най-много. И очевидно всичко, свързано с Балтийско море, е крайно очевиден кандидат", отбеляза той. "Това важи по отношение на присъствието на Готланд, но също и по отношение на наблюдението, по отношение на способностите на подводниците".

В началото на века Стокхолм демилитаризира острова. През 2018 г. Швеция отново разположи военна част на Готланд, която понастоящем наброява около 370 войници. Това обаче е далеч от четирите полка с 25 000 войници от края на 90-те години.

"Това, че Готланд и Швеция са в НАТО, променя цялото уравнение", заяви Кришянис Каринш, министър на външните работи на Латвия.

"Това означава, че стратегическият контрол над Балтийско море ще се върне към НАТО. Това е въпрос, който Русия разбира много добре".

Отбраната на трите балтийски държави е улеснена значително от контрола на НАТО над Готланд. Островът позволява втори начин за укрепване на региона в горната част на текущия сухопътен маршрут от Полша през тесния коридор "Сувалки" - уязвима част от територията на НАТО, тъй като е притисната между руския ексклав Калининград и Беларус. Военни експерти отдавна се опасяват, че Русия може да спечели надмощие във въздушното пространство над Балтийско море, като превземе Готланд и го съчетае с Калининград, където според служители на западното разузнаване Москва съхранява някои ядрени оръжия.

Швеция вече обяви плановете си да изпрати боен батальон в Латвия, разположена само на 200 километра от Готланд, като част от многонационалните сили на НАТО там.

Кристершон заяви, че неуспехът на много европейски държави в края на 2021 г. да признаят намерението на Русия да атакува Украйна е накарал столиците да бъдат "смирени" относно заплахата, представлявана от Москва.

По негови думи Русия се е оказала много по-ефективна при възстановяването на способностите си, отколкото е смятал Западът.

"Те изненадаха Запада с това, че бяха по-бързи в превъоръжаването, отколкото може би си мислехме в началото. И ние трябва да отговорим на това".

Последвайте канала на

Калина Христова
460 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.03.12 | 18:27

6
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---->> use.my/man
ГОТИ БОРГ

2024.03.12 | 12:44

4
СИ Е СТАР ТРАКИЙСКИ ГРАД! ОКУПИРАН ОТ МРЪСНИТЕ ШВЕЦИ!

2024.03.12 | 15:34

5
Анална на майка ти е моя стара собственост, но е окупирана от улични мастии в момента
ПУЛЕВ ДИНКО

2024.03.12 | 12:35

3
ЗА РОДИНУ! ЗА ГЕЙП ЛАНДИЯ ;)
РОСЕН ПЕТРОВ

2024.03.12 | 12:33

2
Е СПЕЦИАЛИСТ ПО ГЕПИ ТЕ! :)
ИСТОРИЯ БГ

2024.03.12 | 12:32

1
ОСТРОВ ГЕП ЛАНДИЯ НА ТРАКИЙЦИТЕ ГЕПИ! :)

Добави коментар

Водещи новини