Европа не е готова за опасностите от изменението на климата

  • 11 март 2024 06:40

  • 532
  • 5
Европа не е готова за опасностите от изменението на климата
© Getty images

Опасностите, свързани с изменението на климата, се увеличават и Европейският съюз не е подготвен да се справи с екстремните горещини, горските пожари и по-сериозните наводнения, предупреди в понеделник Европейската агенция по околна среда (ЕАОС), предаде ДПА

Опасностите от извънредните климатични заплахи "нарастват по-бързо от готовността на обществото ни", Леена Юля-Мононен, която оглавява агенцията.

Първата оценка на риска от изменението на климата на ЕАОС установи, че са застрашени множество области - от обществената инфраструктура и финансите до здравето и околната среда, като някои от тях са в по-голяма опасност, отколкото се смяташе досега.  

ЕАОС констатира, че все по-голямото засушаване и повишаването на температурите застрашават не само производството на култури в Южна Европа, но също и централноевропейските страни.

Затоплянето създава заплаха и за преноса на енергия, тъй като топлината оказва влияние върху електропроводите, а засушаването засяга производството на енергия в системите на атомните електроцентрали. Наводненията също биха могли да засегнат системите за производство на енергия в Южна Европа.

Екстремните горещини оказват влияние и върху преждевременната смъртност, като излагат голяма част от населението на топлинен стрес, особено в южните райони на ЕС. В момента в Южна Европа е толкова горещо, че комарите могат да пренасят тропически болести.

Предупреждението бе отправено ден преди Европейската комисия да публикува стратегия за повишаване на способността на блока да се адаптира към изменението на климата.

Последвайте канала на

Нора Виткова
532 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.03.11 | 10:23

5
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---->> use.my/man

2024.03.11 | 08:43

4
Стига лъгахте с тоя климат марионетки

2024.03.11 | 08:26

1
Тя Европа за кво изобщо е готова, големите икономики, големите мозъци, големите хуманисти и евроатлантици се оказаха най н,а,к,ъ,к,а,ни, всичко излезе сламена колиба, икономиките не били чак толкова големи, спасяването на сите мигранти се издъни яко, па стасението на планетата направо тотал щета, то и демокрацията им така тотал щета се оказа.

2024.03.11 | 08:42

3
Готова е да пороби отново всички на територията и

2024.03.11 | 08:33

2
Като пръдна и ми люти отзад ,това нормално ли е?

Добави коментар

Водещи новини