Германският министър на отбраната иска да подобри гражданската защита

  • 08 март 2024 20:50

  • 276
  • 2
Германският министър на отбраната иска да подобри гражданската защита
© Getty Images/Guliver

Германия трябва да подобри мерките за защита на населението си, заяви министърът на отбраната Борис Писториус при посещение в един от обектите за гражданска защита във Финландия, предаде ДПА.

Този въпрос трябва да бъде решен бързо, защото гражданската защита е "винаги е обратната страна на монетата, когато става дума за военни заплахи и отбранителни способности", каза той на среща с финландския си колега Анти Хякянен.

След това той посети "Мерихака", обект от инфраструктурата за защита на населението във финландската столица. В мирно време "Мерихака" е спортен комплекс, но разполага с бункерни подземия за 900 000 души.

За разлика от Финландия Германия никога не е разполагала с бункери за цялото си население, а след края на Студената война съществуващите или бяха продадени, или бяха занемарени и сега някои от тях се намират в плачевно състояние.

Дори по време на Студената война Германия разполага с бункерни обекти само за 10% от населението, каза Писториус. Въпросът ще бъде поставен за обсъждане в кабинета.

Германският министър заяви, че е впечатлен от скандинавския подход на изграждане на цялостни отбранителни способности и от високата степен на подкрепа за него, без той да изглежда милитаристичен и алармистки.

Германският министър на отбраната призова да се прекратят дебатите за изпращане на войски в Украйна

"Русия е дългосрочна заплаха", каза Хякянен, визирайки войната на Русия в Украйна. "Виждаме, че тя получава все по-голяма подкрепа от партньори и съюзници. Тя е подкрепяна от други тоталитарни държави."

Финландия беше приета в НАТО през април 2023 г. Скандинавската страна, която десетилетия наред водеше неутрална политика, реши да се присъедини към Алианса непосредствено след началото на войната на Русия в Украйна.

Финландия има население от около 5,5 милиона души и 1340-километрова граница с Русия.

Швеция, която също години наред водеше неутрална политика, беше приета в НАТО вчера.

Сега Балтийско море е изцяло заобиколено от натовски държави – с изключение на крейбрежието на руския ексклав Калининград, който се намира между Литва и Полша, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
276 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ПОШЕЛ НА Х,УУЙЙ БСП

2024.03.09 | 01:31

2
Ще духам безплатно на всеки читател от скапания соросоиден сайт, ако се присъедини към американското ЛГБТ общество! Слава Украини ✌

2024.03.08 | 23:36

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---->> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини