Австрия е в шок: Шест убити жени само за няколко дни

  • 06 март 2024 13:16

  • 1660
  • 2
Австрия е в шок: Шест убити жени само за няколко дни
© Pixabay

Австрия е изправена пред сериозен проблем - броят на фемицидите (убийства на жени - б.р.) в страната се е увеличил драстично в последните десет години. От 2014 година до края на 2023 в страната са убити общо над 310 жени - според полицейската статистика, цитирана от сайта на Австрийските домове за жени, и публикации в медиите. Най-висок е бил броят на убийствата през 2018 - тогава са извършени 41 убийства на жени. Но и през последните пет години броят е сходен.

През 2019 година са били убити 39 жени, през 2020 - 31, през 2021 - 36, през 2022 - 39, според данните на полицията. Данните за 2023 са от медийните публикации - през миналата година в Австрия са били убити общо 28 жени. За сравнение - през 2014 фемицидите са били общо 14.

Миналата седмица тези лоши новини извадиха малка група хора на улицата, посочва германската обществена телевизия АРД. Около 50 души протестираха във Виена срещу неспособността на страната да се справи с този проблем. Те бяха гневни, защото в Австрия има повече убийства на жени, отколкото средно за страните от ЕС. "Имам чувството, че става все по-лошо", казва една жена, присъстваща на протеста. По думите ѝ властите просто не обръщат толкова много внимание на жените и техните проблеми. "Според мен това е много тъжно. Трябва да има повече такива протести", казва друг участник в демонстрацията, пише "Дойче веле".

Насилието над жени - омаловажавано престъпление?

Несекващи убийства на жени в Турция

От началото на 2024 година в Австрия са били убити вече седем жени. Като шест от убийствата са се случили само през последните няколко дни. За последните осем седмици центровете за подпомагане на пострадали жени са отчели девет случая на тежко насилие срещу жени. В последните дни се появи информация и за 12-годишно момиче, което е било изнасилено неколкократно от няколко момчета, пише АРД.

"Човек има чувството, че насилието над жени често все още се третира като незначително престъпление. Или че не му се отдава достатъчно значение", казва Клаудия Фрибен от австрийската организация в подкрепа на жените Frauenring Österreich.

Нещо трябва да се промени

В началото на миналата седмица министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер заяви, че правителството инвестира достатъчно в борбата срещу насилието над жени. Министърката по въпросите на жените Сузане Рааб пък предупреди, че не бива да се изпада в политически активизъм. В крайна сметка обаче беше свикана среща на високо равнище по въпросите за защита от насилие.

Според министърката Рааб на местно ниво във всички федерални провинции има добри структури, които трябва да бъдат събрани под един общ покрив. Така ще е по-лесно те да обменят информация. Планирано е и във Федералната криминална служба да се създаде център за анализ, в който ще се сравняват случаите на насилствени престъпления и убийства, извършени срещу жени. Все още обаче не е изяснено как и кога трябва да се обменя информацията между различните организации, работещи за защита на жените, посочва АРД.

Жените не търсят помощ навреме

Един от големите проблеми обаче гласи: колкото и добри да са мерките за защита на жертвите в Австрия на хартия, мнозина просто не се възползват от тях. "Знаем, че при повечето убийства, станали през последните години, жените не са потърсили помощ", обяснява пред АРД Марина Зорго, председателка на Съюза на организациите за защита срещу насилието.

Въпреки това Съюзът призовава да се обърне повече внимание и на извършителите. В Австрия потенциално опасните мъже получават само веднъж т.нар. консултации за превенция на насилието. Ако някоя жена отново е заплашена от същия мъж, полицията не се обръща повторно към него, обяснява АРД.

Според социалните организации и по отношение на ограничителните заповеди трябва да настъпи подобрение. Мъжете, получили подобни заповеди, често биват информирани по пощата и със закъснение, ако заповедта е била удължена.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1660 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.03.06 | 14:25

2
Ами тя Австрия е в ЕС и Шенген, но още малко и ще надмине Арабските страни по убийства на жени, но гласува срещу влизането на България в Щвнгенското пространство. Какво лицемерие.

2024.03.06 | 13:49

1
78% от мъжете биха искали да подобрят сексуалния си живот, ако сте сред тях, трябва да опитате това--->> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини