Борел: Украйна има нужда от 2,5 млн. снаряда годишно, ЕС може да осигури половината

  • 05 март 2024 14:51

  • 726
  • 2
Борел: Украйна има нужда от 2,5 млн. снаряда годишно, ЕС може да осигури половината
© Getty Images/Guliver

Украйна днес има нужда от 200 хиляди снаряда 155 мм месечно или 2,5 милиона годишно, съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп БорелЖозеп БорелЖозѐп Борѐл Фонтѐлес е испански политик от Испанската социалистическа работническа на пресконференция при представянето на стратегията на Европейската комисия за разгръщане на отбранителното производство до 2030 година, предаде БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13455

Искаме да бъдем в състояние да помогнем, посочи той. По неговите думи се очаква до края на годината ЕС да осигури на силите на Киев около 1,15 милиона снаряда, а досега са били предоставени около 350 хиляди от запасите. Той допълни, че по двустранни споразумения Украйна си е осигурила още 350 хиляди снаряда. До края на март очакваме със съвместни обществени поръчки да бъдат произведени около 150 хиляди снаряда, добави Борел.

Той отбеляза, че засега ЕС изпълнява наполовина целта 35 на сто от обществените поръчки в областта на отбраната да бъдат съвместни. Държавите от ЕС взимат решенията за отбраната, ЕК отговаря само за политиката за производство, поясни Борел. Той настоя ЕС да преодолее различията във въоръжението и посочи, че САЩ инвестират в отбрана четири пъти повече от страните в Европа. 

ЕС навлиза в нова, непозната досега роля: Създава собствен оръжеен резерв

По неговите думи засега 90 на сто от военното производство в ЕС е съсредоточено само в няколко държави и се отчита липса не толкова на производствени възможности, колкото на средства за покупката на боеприпаси и оборудване. Той добави, че до началото на войната в Украйна едва 40 на сто от военното оборудване е било европейско производство, от което половината е било за износ. Днес нуждата да купуваме от държави извън ЕС нараства, заяви Борел и уточни, че все още по този въпрос няма единодушие.

Войната е на нашите граници и показа, че спешно трябва да разгърнем възможностите за военно производство. Тази война изглежда скоро няма да свърши, търсенето на военно оборудване расте, обобщи Борел.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
726 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Abe pecelire mnogo nali ot orazie

2024.03.05 | 19:10

2
Kak ne vi e sram Pitin iska da spre voinata a vie palite sas tova orazie ubivate i ukrainci i rusnaci

2024.03.05 | 17:44

1
Cъпрyгата кyпи капсyли, кoитo пpомeниxа нaшия ceкс и cпaсиxа бpака ни, eфeктът бeше пpосто бoмбa: жeлязнa еpeкция, дълъг и стpаcтeн ceкc, ярки оpгазми и отново се чyвcтвам млaд и жeна ми е дoвoлна. Cъжaлявaм сaмо, че не съм oпитвaл тeзи капcyли по-paно! Ceгa ги съвeтвaм на вcички, cъпpyгaтa ги кyпи тyк:----> use.my/man

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини