Австрия няма да бърза с решение за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген

  • 04 март 2024 13:47

  • 803
  • 7
Австрия няма да бърза с решение за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген
© Novini.bg/ Canva

Австрия ще изчака резултатите от отварянето на Шенгенското пространство към България и Румъния по въздух и вода и едва след това ще разсъждава върху отварянето на сухопътните граници. Това заяви австрийският вътрешен министър Герхард Карнер преди днешната среща на ресорните министри в Брюксел.

След дълги преговори със София и Букурещ постигнахме компромис в края на миналата година, но все още не знаем как ще заработи Шенген от края на март, обясни Карнер. Всичко останало би било прибързано и контрапродуктивно.

Илхан Кючюк: Трябва да работим целенасочено за пълноправното ни влизане в Шенген

Европейската комисия настоява Австрия да се откаже от блокирането на двете държави за влизането им в Шенгенското пространство и по суша.

Сред условията на Виена е двете страни да приемат обратно регистрирани бежанци, пребиваващи сега в Австрия, както и гарантирането на сигурността по външните граници на ЕС и допълнителни служители на граничната агенция Фронтекс.

Карнер заяви още, че ЕС трябва да разреши екстрадирането на мигранти без право на убежище в Афганистан и Сирия, предаде БНР.

"Близо две трети от молбите за статут у нас са на граждани от тези две държави", аргументира се Карнер, който е представител на консервативната народна партия. От коалиционния партньор Зелените веднага дойде опровержение, че министърът на вътрешните работи не изразява позицията на правителството. В Австрия тази година се провеждат парламентарни избори. В допитванията убедително води крайнодясната "Партия на свободата".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
803 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2024.03.04 | 18:46

3
Австрия няма да бърза с решение за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген АВСТРИЯ НЕ Е ПРАВА в случая и ГОСПОД ще я накаже. Тя прави с всеки измил ден България по-бедна. Господ бави, но не забравя!
.....

2024.03.27 | 09:34

7
Австрийците са пълни идиоти с промити мозъци/

2024.03.04 | 20:28

5
Господ ша я нашляпа по д-то ли.

2024.03.04 | 20:29

6
Плъа вика голям успех било.
Снежко Снежев

2024.03.04 | 17:50

2
Сглобкаджиите... Свинята, Тиквата, Простото, Кокорчо, Ам Гъл, Лодкарят, Сламеният академик... чухте ли бре, плашипутарници:)))?!?

2024.03.04 | 18:48

4
СНЕЖКО СНЕЖЕВ температурата се покачва и ти вече се разтапяш,, оците ги няма, носата от марков падна до краката, топиш се, топиш се... Умираш, изчезваш.... ДА ТЕ НЯМА, БЕЗУМЕЦ!

2024.03.04 | 15:27

1
Хора, знаете ли, че с повишаване на имунитета вие ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, освен това ще се почувствате по-млади. Подсилвам имунитета си с едно от най-добрите лекарства, разбрах за това тук:----> use.my/medline

Добави коментар

Водещи новини