ЕС обвинява Русия за трудностите пред европейските земеделци

  • 26 февруари 2024 17:20

  • 788
  • 12
ЕС обвинява Русия за трудностите пред европейските земеделци
© Getty Images/Guliver

Русия използва храните като оръжие и е виновна за ниските цени на земеделските стоки в ЕС, заяви днес белгийският земеделски министър Давид Кларинвал, след като председателства заседанието на своите колеги в Брюксел, преминало под обсадата на стотици трактори, предаде БТА.

Забелязахме присъствието на земеделците пред сградите на Съвета на ЕС, това е поредната от много подобни прояви в Европа, посочи той. Земеделците понасят последиците от много трудна обстановка на пазара и са притеснени за своето бъдеще. Основните въпроси, които поставят, са свързани със строгите европейски правила за опазване на околната среда при тяхната дейност. Виждаме все по-голямо разминаване между тяхното всекидневие и европейското законодателство. Руснаците използват въпроса за храните, особено за зърното, като оръжие. Ниските цени са повлияни и от руските действия в Украйна, добави Кларинвал.

Той допълни, че европейските земеделци поставят въпроса за разликите в изискванията, при които работят те и техните колеги извън ЕС. Държавите от ЕС са единни в мнението, че нещата не може да останат така и че са необходими спешни решения, каза Кларинвал. Белгийското председателство на Съвета на ЕС поиска предложения за опростяване на правилата, получихме над 500 идеи и ги предадохме на Европейската комисия, поясни министърът.

По неговите думи се обмисля какво да се направи с търговските споразумения на ЕС с чужди държави. Ще продължим подкрепата за украинския внос на селскостопански стоки, но е необходимо по-добро решение как те да достигат до пазарите извън ЕС. Руснаците използват обстановката, за да дестабилизират Европа и Украйна, коментира Кларинвал.

Брюксел отново осъмна блокиран от тракторите на недоволни земеделци

Еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски заяви, че ще предложи отпусканата на европейските земеделци държавна помощ да бъде предоставяна и догодина. По неговите думи днес повечето държави от ЕС са подкрепили предложенията на комисията за по-малко бюрокрация и за необработваемите площи. 

Целият европейски пазар вече е засегнат от украинския внос на земеделски стоки и това на първо място се дължи на действията на Русия и пречките, които тя създава за корабоплаването в Черно море, посочи Войчеховски. По неговите думи в последните две години ЕС изнася за Украйна стоки за около 10 милиарда евро повече, отколкото внася от тази страна, но в областта на земеделието европейският износ е за 6 млрд. евро, а вносът от Украйна е за 25 млрд. евро.

По неговите думи бъдещето на търговското споразумение с държавите от Меркосур ще бъде определено с политическо решение. Войчеховски настоя държавите от ЕС да подхождат "по-гъвкаво", когато предоставят помощ на земеделците при "извънредни обстоятелства".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
788 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2024.05.25 | 09:41

12
❤️ Г­­о­р­е­­­щ­­­и­ ­м­­­о­м­­и­­ч­­е­­т­­а­­ ­­­в­­­и­­ ­о­­ч­а­к­­в­­­а­­т ­­­-­ X­1­­­8­­­.­­­F­­­U­­N
Снежко Снежев

2024.02.27 | 00:51

11
Олигофрени евроГейски, кой ще е този малоумник, който ще продава продукцията си под пазарните цени бре, миризливи гниди:)))?!? Вие ли ще го субсидирате, мамицата ви ибрикчийска?!? Между другото... така, както субсидирате и всичко в ЕС, но цените постоянно вървят нагоре... в унисон с все по-големите джипове на онези, които ги... усвояват, нали така... пазарни правила му викахте, помияри крадливи!

2024.02.26 | 22:09

10
Чyвали сте за подобрената формyла на Bиа-гpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея-----> do.my/bluestone
Мишки лъжливи

2024.02.26 | 20:14

9
Как така Русия влияе на световната политика ве? Нали твърдяхте, че БВП на Русия беше смешно, нямали индустрия, щели да фалират и т.н.?
Бойко

2024.02.26 | 19:54

8
Да евролизачи за всичко ви е виновна Русия. Педали долни

2024.02.26 | 19:30

7
da bre tia rusia e vinovna tce vsicki utrepki ot EC sa otkrovenni geiove i pe dali.

2024.02.26 | 18:27

5
руските фашисти запалиха света руска им майчина

2024.02.26 | 19:04

6
Духай ИБАН ШИЗОФРЕНИК

2024.02.26 | 18:24

4
Чyвали сте за подобрената формyла на Bиа-гpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея-----> do.my/bluestone

2024.02.26 | 18:18

3
Малиииий, м този ес идиот до идиота.

2024.02.26 | 17:59

2
Кво какво стани в гнила Европа Русия е виновна.

Добави коментар

Водещи новини