Фон дер Лайен: Полша ще получи достъп до 137 млрд. евро от фондовете на ЕС

  • 23 февруари 2024 16:37

  • 1557
  • 2
Фон дер Лайен: Полша ще получи достъп до 137 млрд. евро от фондовете на ЕС
© Getty Images

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е заяви, че Полша ще получи достъп до 137 милиарда евро от фондовете на ЕС, след като новото правителство на страната започна да прилага реформи, които според него ще възстановят независимостта на съдебната система, предаде Ройтерс.

Размразяването на средствата беше обещание на проевропейското коалиционно правителство на министър-председателя Доналд Туск. Достъпът до тях ще даде тласък на инвестициите в икономиката, засегната от последиците от войната в Украйна и от слабостта на големия търговски партньор Германия.

"Имам добри новини", заяви Фон дер Лайен на пресконференция във Варшава. "Следващата седмица колегиумът на комисарите ще обяви две решения за европейските фондове, които в момента са замразени за Полша. Тези решения ще доведат до отпускането на 137 милиарда евро за Полша".

Полша ще получи достъп до близо 60 милиарда евро от фондовете, предназначени за възстановяването на страните след ковид пандемията и за отказването им от изкопаемите горива. Варшава ще може да се възползва и от около 76,5 милиарда евро от кохезионните фондове, предназначени да помогнат за повишаване на жизнения стандарт в най-бедните страни членки на Европейския съюз.

Урсула фон дер Лайен се устреми към втори мандат начело на ЕК

"Това са много пари, които ще използваме добре", каза Туск. Предишното правителство, ръководено от националистическата партия "Право и справедливост", спореше дълги години с ЕС заради реформите, които според критици са увеличили политическото влияние върху съдилищата.

В резултат на това Брюксел блокира достъпа на Варшава до фондовете и заяви, че Полша трябва да изпълни ключови задачи по отношение на независимостта на съдебната си система, за да получи достъп до средствата отново. 

Полша вече има достъп до 5 милиарда евро, които не зависеха от условията за върховенство на закона. Задачата на новото правителство обаче става по-сложна поради факта, че президентът Анджей Дуда, който може да налага вето върху законите, е съюзник на "Право и справедливост", и партията има предани хора на висши постове в съдебната система. Въпреки това длъжностни лица от ЕС приветстваха плана за действие на Полша за възстановяване на върховенството на закона, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1557 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ЖЕЛАЕЩИ ДА ОСИНОВЯТ

2024.02.24 | 20:18

2
ГЯУРСКИТЕ КО ПЕЛЕТА МЪРЗЕЛИВИ БЕЗ МОЗЪЧНИ? world. openfoodfacts. org/product/8718906282469/zongerijpte-granaatappelpitjes-albert-heijn
Жоро

2024.02.23 | 18:07

1
Малее ама тея наистина се насират от страх.

Добави коментар

Водещи новини