Румънският президент: Несигурността относно края на войната в Украйна остава

  • 23 февруари 2024 14:08

  • 268
  • 0
Румънският президент: Несигурността относно края на войната в Украйна остава
© Getty Images

Несигурността относно края на войната в Украйна остава. Това отбелязва румънският президент Клаус Йоханис в изявление, публикувано на официалната страница на президентската администрация по повод втората годишнина от началото на пълномащабната руска инвазия. Държавният глава пише, че е важно Европа да остане единна въпреки трудностите, пред които е изправена и да продължи да предоставя помощ на Украйна.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13593

„През тези две години станахме свидетели на някои опустошителни събития: бомбардировки, унищожени семейства, цивилни, убити по варварски начин. И точно тези образи на ужасите, извършени от Руската федерация, ни принуждават да останем твърдо ангажирани с безусловната подкрепа за Украйна толкова дълго, колкото е необходимо”, отбелязва президентът.

Той подчертава необходимостта румънските власти, заедно с международни партньори, да продължат усилията за предоставяне на хуманитарна помощ на бежанците и особено за интеграцията на тези, които се намират на територията на румънската държава. 

“Трябва да сме наясно, че колебанията или забавянията по отношение на Украйна дават предимства на агресора. Нека не оставяме умората да доминира“, допълва президентът Йоханис.

Румънският президент Клаус Йоханис свиква Върховния съвет за национална отбрана

В обръщението си той определя войната в Украйна определя като “най-голямата военна инвазия в Европа след Втората световна война” с големи последици за сигурността и стабилността на целия регион. Президентът допълва, че румънците са показали “забележителна солидарност и щедрост“ и от началото на конфликта са демонстрирали, че стоят зад съседната държава.

“Както румънските власти, така и гражданското общество работиха в тясно сътрудничество с международните агенции, за да осигурят необходимата подкрепа на тези, които са преминали нашата граница и особено на тези, които са намерили подслон в Румъния“, пише Клаус Йоханис. 

Румънският президент потвърждава ангажимента на страната да остане с Украйна по пътя към възстановяване на свободата и независимостта, както и да подкрепи усилията ѝ за възстановяване след конфликта и за интеграция в европейското семейство, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
268 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини