В Естония и Латвия задържаха руски шпиони

  • 21 февруари 2024 07:35

  • 537
  • 2
В Естония и Латвия задържаха руски шпиони
© pixabay

Група руски граждани, заподозрени в престъпления, извършени "по нареждане на руските власти", са задържани в Естония и Латвия със съдействието на Литва, съобщи литовският Департамент за държавна сигурност.

Арестите са извършени от декември миналата година, като всички заподозрени са руски граждани, а някои от тях имат и естонски паспорти. В Естония те са обвинени в действия срещу държавната сигурност, а в Латвия - в подпомагане на руските служби за сигурност в антидържавни дейности.

Агенцията обясни, че смята Русия за отговорна за операциите, които се състоят в разпространение на пропаганда, дезинформация и целенасочени нарушения на законодателството от различен характер.

"Естония успешно спря хибридна операция на руските служби за сигурност на наша територия", написа естонският премиер Кая Калас в X.

В Естония са задържани десет души, сред които и тези, които са повредили автомобилите на министъра на вътрешните работи Лаури Лаанемеца и на журналиста от портала Delfi Андрей Шумаков, пише ERR.

ЦРУ се опитва да вербува двойни агенти в Русия с ново видео

През февруари естонските служби за сигурност съобщиха и за задържането на двама заподозрени в оскверняването на паметника в Синимяе. Полицията също свърза тези действия с Русия.

Мемориалът Синимяе се намира на хълма на гренадирите край Нарва и е посветен на боевете за този район по време на Нарвската настъпателна операция на Червената армия през лятото на 1944 г. Битката се смята за най-кървавата в историята на Естония. В чест на загиналите от двете страни са издигнати паметници и мемориали.

Последвайте канала на

Калина Христова
537 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.21 | 11:37

2
А нашите копейкаджии ходят да целуват ръка на путьо.

2024.02.21 | 10:21

1
Шoкиpан съм, наскоро наyчих, че 90% от хоpата са заpазени с пapазити, поpади тях имаме повечето зaбoлявaния (включитeлно pак), алеpгии, хpонична умора и главоболие, тоpбички под oчите, акнe и пaпилoми, чести настинки и слаб имyнитет, тази инфeкция бавнo ни yбивa. Вземeте тecта и pазберете дали сте заpазени----> shout.to/testa

Добави коментар

Водещи новини