Президентът на Словакия оспорва в Конституционния съд промените в наказателния кодекс на страната

  • 16 февруари 2024 15:40

  • 218
  • 1
Президентът на Словакия оспорва в Конституционния съд промените в наказателния кодекс на страната
© Pixabay

Президентката на Словакия Зузана Чапутова заяви днес, че ще оспори в Конституционния съд промените в наказателния кодекс, направени от правителството на премиера Роберт Фицо, и по-конкретно поправката, с която се закрива специалната прокуратура за тежки престъпления, екстремизъм и корупция по високите етажи на властта, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

В новия наказателен кодекс залегна и намаляването на присъдите за финансови престъпления, което Чапутова също ще изпрати за разглеждане в Конституционния съд.

Миналата седмица словашкият парламент прие спорната реформа в наказателния кодекс на фона на обществени протести и на безпокойството, изразено от редица международни институции, в това число Европейската комисия.

Чапутова каза на пресконференция, че вместо да налага вето на поправките в НК, ще ги подпише, но веднага след това ще ги изпрати в Конституционния съд с молба да блокира новия наказателен кодекс, докато не се произнесе по нейните възражения, поясни Ройтерс.

Тя предупреди, че промените в наказателния кодекс нарушават върховенството на закона и могат да нанесат обществени вреди.

АП посочва, че след закриване на специалната прокуратура делата за корупция по високите етажи на властта ще бъдат поети от окръжните прокурори, които не са се занимавали с подобен вид дела от двадесет години.

От два месеца насам хиляди словаци редовно излизат по улиците на столицата Братислава, в още над 30 града в страната, и дори в чужбина, за да протестират срещу правителството на левия популист Фицо.

Хиляди протестираха в Словакия срещу плана на премиера Фицо да промени наказателния кодекс

Европейският парламент отправи запитване към Словакия дали ще е в състояние да се справи с корупцията, след като промените в наказателния кодекс влязат в сила. Европейската прокуратура заяви, че тези реформи на словашкото правителство застрашават финансовите интереси на ЕС и неговата антикорупционна рамка.

Много хора, близки до партията на премиера Фицо "Смер" ("Посока - социална демокрация"), включително депутати, са обвиняеми по дела за корупция.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
218 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.16 | 20:04

1
Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини