Борел предупреди, че ЕС трябва да се погрижи за отбраната си, тъй като невинаги ще може да разчита на САЩ

  • 16 февруари 2024 14:07

  • 208
  • 2
Борел предупреди, че ЕС трябва да се погрижи за отбраната си, тъй като невинаги ще може да разчита на САЩ
© Getty Images/Guliver

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп БорелЖозеп БорелЖозѐп Борѐл Фонтѐлес е испански политик от Испанската социалистическа работническа заяви, че страните членки на блока трябва да разширят значително капацитета си за възпиране и отбрана, тъй като Европа невинаги ще може да разчита на САЩ, предаде ДПА.

Ръководителят на европейската дипломация каза, че Европейският съюз десетилетия наред е имал щастието сигурността му да бъде защитена от предоставяния от САЩ "чадър".

"Е, американският чадър може и да не е отворен винаги", заяви Борел в кулоарите на започналата днес в германския град Мюнхен международна конференция по сигурността.

Върховният представител отбеляза още, че ЕС "ще трябва да бъде по-самостоятелен" в това отношение, отколкото е бил досега. Той не каза дали смята, че Европа трябва да възприеме нова система за ядрено възпиране.

Може ли Европейският съюз да се защити?

Европа беше шокирана от думите на бившия американски президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, който се бори за президентската номинация на Републиканската партия за изборите в САЩ през ноември. На предизборен митинг в Конуей, Южна Каролина, на 10 февруари Тръмп припомни как навремето е казал на президент на страна от НАТО, че ако не изразходва допълнителни средства за отбрана, той не само не би защитил въпросната страна, а дори "би насърчил Русия да направи каквото си поиска", отбелязва ДПА.

Агенцията припомня, че по време на президентския си мандат Тръмп беше скептично настроен към НАТО. През 2017 г. той нарече организацията "старомодна", като често изтъкваше, че САЩ плащат несправедливо голям дял от разходите на алианса.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
208 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 10:15

2
❤️ Г­о­­­р­­­е­­­щ­и­ ­­­м­­­о­­­м­­и­­­ч­­­е­т­­а­­ ­в­и­ ­­­о­ч­­а­­­к­­­в­а­­­т ­­­-­­ X­­­1­8­.­­­F­­U­­­N

2024.02.16 | 20:11

1
Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини