Гръцките фермери ще щурмуват с трактори Атина

  • 15 февруари 2024 20:09

  • 694
  • 3
Гръцките фермери ще щурмуват с трактори Атина
© Gettyimages

Представители на недоволните гръцки фермери решиха да влязат с тракторите си в Атина във вторник, след като правителството не изпълни исканията им, особено искането за необлагаемо дизелово гориво.

Решението беше обявено след общонационално събиране на земеделски синдикалисти в Никая, Лариса, днес. Допълнителните мерки ще включват блокади на пристанища и митнически служби.

Според съобщенията фермерите са поискали среща с министъра за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис, за да уредят тракторите да получат разрешение да стигнат до столицата, където ще се проведе митинг.

Гръцките фермери не са доволни от предложенията на правителството

Профсъюзният лидер Ризос Марудас заяви, че фермерите в други части на Гърция също ще блокират магистрали, пристанища и гранични пунктове на този ден.

"Искаме жителите на Атина да се отнесат към митинга като към нещо, което е и в техен интерес, защото намаляването на производствените ни разходи може да донесе качествена и евтина продукция на трапезата на всяко семейство", каза той пред журналисти след срещата.

Въпреки че предлага някои отстъпки на земеделските синдикалисти, консервативната администрация многократно е заявявала, че бюджетните ограничения не оставят много място за значително увеличение на разходите.

Във вторник Марудас и други синдикалисти се срещнаха в Атина с министър-председателя Кириакос Мицотакис, който предложи да се намалят разходите на фермерите за енергия. Правителството настоява, че не разполага с бюджетни средства, за да предложи по-големи отстъпки.

Фермите в "житницата" на Гърция Тесалия претърпяха големи щети по време на смъртоносните наводнения миналата година.

"Основните ни искания не бяха изпълнени и ние вярваме, че като продължим и засилим протестите си. Имаме шанс правителството да изпълни исканията ни", каза Марудас.

Той добави, че в навечерието на митинга в Атина земеделските производители ще се опитат да блокират пътища в цялата страна.

През последните месеци подобни протести обхванаха Европа, като земеделските производители на континента излязоха по улиците, за да изразят недоволството си от инфлацията, чуждестранната конкуренция и разходите за борба с изменението на климата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
694 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
пляс-пляс педалите....

2024.02.16 | 06:11

3
Е, поне ще могат да се плющят по между си на воля - честито еднополови бракове.

2024.02.15 | 23:33

2
След това, карайте към София !!!!!!

2024.02.15 | 21:08

1
Чували сте за подобрената формула на Виагра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички, това е просто чудо: Чувствам се по-млад, сексът е като преди брака и това спаси брака ни. Ето какво пишат за нея----> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини