Палестински независим филмов фестивал се провежда в Кипър

  • 15 февруари 2024 07:22

  • 183
  • 0
Палестински независим филмов фестивал се провежда в Кипър
© Novini.bg/ Canva

В Кипър днес се открива първият "Палестински независим филмов фестивал" /PiFF/. В продължение на една седмица на четири места в Лимасол ще бъдат прожектирани наградени ленти на палестински режисьори. Събитието се организира изцяло на доброволческа основа.

Фестивалът на палестинското кино е независима, нетърговска културна инициатива, с алтернативен, ъндърграунд характер, подчертава екипът му - местни творци и активисти в Лимасол.

Той се организира и провежда напълно на доброволческа основа, без финансиране от спонсори, и входът за прожекциите е безплатен за публиката.

ЕК предоставя 2,5 млн. евро за възстановяване на исторически паметници в Кипър

Програмата включва късометражни, игрални и документални филми, създадени основно от палестински режисьори. Повечето от тях не са в интернет и се показват за първи път в Кипър.

Съпътстващи събития са дискусии и вечер на палестинската музика, предаде БНР.

Целта на културната проява е да насочи вниманието към палестинската култура и кино, като по този начин повиши осведомеността за събитията в Близкия изток, а също така подкрепи борбата на палестинския народ за справедливост и мир, посочват организаторите.

Стремежът им е чрез първия по рода си фестивал в Лимасол да се създаде платформа за диалог, културен обмен и съвместни инициативи между хората от Кипър и Палестина, а също и в глобален план.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
183 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини