Повечето германци подкрепят увеличаването на инвестициите за отбрана, сочи проучване

  • 13 февруари 2024 14:04

  • 253
  • 0
Повечето германци подкрепят увеличаването на инвестициите за отбрана, сочи проучване
© Getty Images/Guliver

Повечето германци подкрепят плановете на коалиционното правителство за разширяване на отбранителните способности, сочи доклад на компанията "ПрайсуотърхаусКупърс", цитиран от ДПА. 

Според проучването 68% от германските граждани подкрепят плановете. В същото време 63% смятат, че все още не се е реализирала "повратната точка" в отбранителната политика, обявена от канцлера Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 през март 2022 г. в отговор на започването на войната в Украйна.

Мнозинството смята, че инвестициите са необходими, като 57% подкрепят идеята да се отделят 2% или повече от брутния вътрешен продукт за инвестиции в отбранителния сектор, а 31% са критично настроени. 

В проучването на "ПрайсуотърхаусКупърс", проведено на 8 и 9 януари, са взели участие 500 мъже и жени на възраст между 18 и 65 години, а изследването се осъществява малко преди Мюнхенската конференция по сигурността. 

В Германия осъдиха остро заплахите на Тръмп към съюзниците от НАТО

Резултатите, които се публикуват след подобно проучване през 2022 г., бяха предоставени вчера на ДПА в Берлин.

"При изследването от лятото на 2022 г. успяхме да изчислим каква част от населението е шокирана от руската инвазия в Украйна и доколко е настъпила промяна в мнението по въпросите, свързани с отбрана. Резултатите от 2024 г. подчертават, че хората все още са обезпокени и искат да се положат повече усилия за подсилване на сигурността", каза Волфганг Цинк, един от авторите на изследването. 

Общо 58% смятат за по-скоро необходимо увеличаването на войските по източния фланг на НАТО, особено предвид планираното изпращане на германска бойна бригада в Литва. Въпреки това, попитани за настройката си към Бундесвера (германските въоръжени сили) само 45,5% от взелите участие в проучването са отговорили положително. През 2022 г. 54% са имали позитивно мнение за Бундесвера, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
253 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини