Съд в Нидерландия забрани на страната да изнася части за Ф-35 на Израел заради войната в Газа

  • 12 февруари 2024 13:24

  • 370
  • 2
Съд в Нидерландия забрани на страната да изнася части за Ф-35 на Израел заради войната в Газа
© Getty Images

Апелативният съд в Хага нареди днес правителството на Нидерландия да прекрати износа за Израел на части за изтребители Ф-35. Като причина е посочен рискът от нарушаване на международното право, съобщи Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13791

През декември три правозащитни организации заведоха дело срещу Нидерландия с аргумента, че предвид израелските бойни действия в ивицата Газа правителството трябва да преразгледа разрешителното за износ. Те посочиха, че доставянето на части превръща Нидерландия в съучастник във възможни военни престъпления, извършвани от Израел във войната му срещу "Хамас". 

През януари съд от по-долна инстанция застана на страната на правителството, позволявайки му да изнася за Израел части, собственост на САЩ, складирани в обект в град Вунсдрехт.

Нидерландия дава още шест изтребителя F-16 на Украйна

Днес съдиите от Апелативния съд в Хага оспориха това решение и дадоха на правителството срок от една седмица да спре износа на частите. Присъдата може да бъде обжалвана. 

Не може да се отрече, че има ясен риск изнесените части от Ф-35 да бъдат използвани за сериозни нарушения на международното хуманитарно право, заяви съдия Бас Бьоле.

Адвокатите на правителството заявиха, че забраната за прехвърляне на частите е безсмислена, понеже САЩ могат да ги доставят на Израел от други места, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
370 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 10:36

2
❤️ Г­о­­­р­е­­щ­­и­ ­м­­­о­­­м­и­ч­е­­т­а­­ ­в­­и­ ­­о­ч­­а­­­к­­­в­­­а­­т ­-­­­ X­­1­­­8­­­.­F­­U­­­N
Емѝ...

2024.02.13 | 04:04

1
Защо Нидерландия се правите на две и половина в ущърб на демокрацията? Ще организирам ЛГБТ обществото у вас на протест. Слава Украини ✌️

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини