Рекорден брой мигранти са напуснали Кипър през януари

  • 09 февруари 2024 11:35

  • 309
  • 2
Рекорден брой мигранти са напуснали Кипър през януари
© Novini.bg/ Canva

Рекорден брой нелегални мигранти са напуснали през януари Кипър, доброволно или депортирани, съобщи вътрешният министър Константинос Йоану. В същото време сериозно безпокойство за кипърските власти предизвиква увеличаването на влизанията в страната чрез морския маршрут от Ливан. Нови две лодки с 41 мигранти пристигнаха по него в Кипър снощи.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1552

Положителната тенденция от миналата година за намаляване на пристигащите в Кипър търсещи убежище и увеличаване на броя на връщащите се в страните им по произход продължава и през януари, посочи вътрешният министър Константинос Йоану.

60 мигранти бяха спасени от лодка в Кипър

През първия месец на годината е регистриран най-големият брой напуснали Кипър нелегални мигранти - 1081 души, при 782-ма влезли в страната.

Кипър е на първо място в ЕС по процент на заминаващи спрямо пристигащи и четвърти по абсолютен брой връщания, подчерта министър Йоану.

Голямото предизвикателство пред кипърските власти е все по-натовареният морски път от Ливан. 83% от влезлите в страната през януари са дошли по него, а през миналата година е отчетен ръст от 355% на избралите този маршрут, основно сирийци.

Нови две лодки с общо 41 мигранти пристигнаха от Ливан в Кипър в четвъртък вечерта. 17-годишният навигатор на едната лодка ще бъде изправен днес пред съда за издаване на заповед за арест.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
309 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.09 | 12:01

2
Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виa.гpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----> use.my/azalfa
Данчо

2024.02.09 | 11:38

1
Съвет от мен: откажете се от пушенето на цигари. Белите дробове и портмонето ви ще са благодарни. Лично аз успях успешно да ги откажа с един специален продукт от натурални съставки: cutt.ly/otkaz

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини