Два древни артефакта бяха върнати от Швейцария в Гърция

  • 04 февруари 2024 12:06

  • 1949
  • 2
Два древни артефакта бяха върнати от Швейцария в Гърция
© Getty images

Гръцкото министерство на културата съобщи в четвъртък за връщането на два древни артефакта от Швейцария на Гърция на 23 януари, съобщи БТА.

Според съобщението на Министерството двата артефакта, които са били незаконно изнесени от територията на Гърция в неизвестен момент, са били върнати от Берн. Става въпрос за:

- фрагмент от каменен надпис (0,186 m x 0,169 m x 0,086 m), от който частично са запазени пет реда с лични имена. Надписът датира от елинистическата епоха (края на III – началото на II в. пр. Хр.) и се смята, че произлиза от остров Кос.

- фрагмент от мраморен йонийски капител (0,228 m x 0,228 m x 0,17 m), датиращ от римската епоха (I – II в. сл. Хр.), чийто произход е определен от античната агора на Коринт.

Според министерството на културата „предметите са били предадени от швейцарски граждани съответно през есента на 2022 г. и пролетта на 2023 г. на Археологическата служба на кантона Гризон, която документирала техния гръцки произход. В съответствие с двустранното споразумение между Федералния съвет на Конфедерация Швейцария и правителството на Република Гърция за вноса, транзита и репатрирането на културни ценности, ратифициран със закон 3915/2011, Федералното бюро по култура на Швейцария надлежно информира Посолството на Гърция в Берн и Дирекцията за документация и защита на културни ценности като компетентен орган на гръцкото Министерство на културата“.

Връщането на тези два древни артефакта, заявява министерството, „демонстрира ефективността на двустранните споразумения за предотвратяването и борбата с незаконния трафик на културни ценности, каквито Гърция е сключила с много страни в унисон със  съответните препоръки на Конвенцията на ЮНЕСКО за мерките, насочени към забрана и предотвратяване на незаконен внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности от 1970 г. Връщането също така е доказателство за въздействието на различни инициативи, прилагани както на национално, така и на международно равнище, за повишаване на осведомеността сред гражданите за проблема с трафика на антики и за нуждата от защита на културното наследство“.

Последвайте канала на

Novini.bg
1949 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 10:57

2
❤️ Г­­о­­р­­­е­щ­и­­ ­м­о­­­м­­и­ч­­­е­­­т­­­а­­­ ­­­в­­и­­ ­­­о­­ч­а­к­­­в­­­а­­­т ­­­-­ X­1­8­­­.­F­­­U­­­N

2024.02.04 | 17:27

1
Чували ли сте за аналог на виа_грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на всички, това подобри сeкca ни и спаси брака ни. Ето какво може да направи тя----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини