ЕК: Засега няма условия за търговско споразумение със страните от Меркосур

  • 30 януари 2024 15:30

  • 892
  • 1
ЕК: Засега няма условия за търговско споразумение със страните от Меркосур
© Pixabay

Засега няма условия за приключване на преговорите за търговско споразумение между ЕС и страните от Меркосур (Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай). Това заяви днес говорител на Европейската комисия в отговор на въпроси, свързани с протестите на европейски земеделци срещу подобно споразумение.

Земеделците твърдят, че сделката би подбила цените на пазара на земеделските стоки заради неравните условия на производство.

По думите на говорителя преговорите ще продължат, като се отчита интересът на държавите от ЕС. Той отбеляза, че споразумението се договаря от ЕК, но подлежи на одобрение с мнозинство в Съвета на ЕС и на ратификация от всички парламенти на държавите от Общността.

Според говорителя повечето подобни споразумения на ЕС носят полза за европейците и даде пример с договора СЕТА с Канада. Той добави, че тази седмица се очаква комисията да предложи удължаване на временните мерки за защита на европейските земеделци от вноса от Украйна.

Той потвърди, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и френският президент Еманюел Макрон са разговаряли по тези въпроси по телефона, предаде БТА. Говорителят не посочи дали този разговор е довел до оценката, че преговорите с Меркосур трябва да спрат.

Среща на върха на страните от Меркосур с призив за по-балансирани отношения с ЕС

През 2019 г. ЕК съобщи, че има политическо съгласие за сключване на търговско споразумение между ЕС и Меркосур, с което да отпаднат по-голямата част от митата върху износа към латиноамериканските страни. Оценката на комисията сочеше, че това ще спести по четири милиарда евро годишно на европейските дружества.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
892 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.30 | 21:20

1
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини