Румънски националист призова Румъния да анексира територии от Украйна

  • 30 януари 2024 12:30

  • 1018
  • 6
Румънски националист призова Румъния да анексира територии от Украйна
© Getty Images

Румъния не може да бъде суверенна държава, освен ако не анексира териториите, които някога са ѝ принадлежали, а сега са част от Украйна. Това заяви в Яш председателят на Националния управителен съвет на националистическата партия „Алианс за единство на румънците“ (AUR) и председател на Комисията за румънците зад граница в Сената Клаудиу Тързиу. Той направи изказването преди няколко дни по време на събитие, свързано със годишнината от обединението на княжествата Влахия и Молдова през 1859 г.

„През 1859 г. направихме първата стъпка към суверенитет, но не бяхме наистина суверенни. Извоювахме суверенитета си като държава едва след Войната за независимост (1877-78 г. - б. ред.) Но в продължение на няколко десетилетия подскачахме между империи, опитвайки се да постигнем този суверенитет. Днес историята отново ни поставя в контекст, в който великите империи се бият помежду си. Ние сме на кръстопът, както обикновено, и трябва да се справим с тези велики империи, за да получим нашия суверенитет и да го направим завършен. Няма да бъдем истински суверенни, докато не реинтегрираме румънската държава в нейните естествени граници. Северна Буковина не може да бъде забравена. Южна Бесарабия не може да бъде забравена. Земята на Херца, Транскарпатия, всичко, което е било и е на румънската нация, трябва да се върне в границите на същата държава", каза Клаудиу Тързиу, цитират от румънските медии. 

В друга реч, направена няколко часа по-късно, сенаторът отбеляза, че Румъния трябва да възобнови отношенията с Руската федерация. 

Реакцията на Киев не закъсня. Антон Герашченко, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна, определи като „тревожни“ изказванията на Клаудиу Тързиу и допълни, че трябва да се зачита суверенитетът на държавите.

“Призивите на Тързиу са последователни: На 4 март 2022 г., дни, след като Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна, той каза: „Мисля, че има нужда от размразяване на отношенията между Румъния и Русия, признавам необходимостта от добро сътрудничество между Румъния и Русия, готов съм да дам рамо в това отношение", коментира Антон Герашченко, цитиран от румънския вестник “Адевърул”. Той допълва, че подобни претенции за украински територии е имало и от крайнодясна партия в Унгария.

Унгарската крайна десница заяви, че ще предяви претенции към съседен регион, ако Украйна загуби войната

Изявленията, направени тези дни от Клаудиу Тързиу, не останаха без отзвук и в Румъния. Едуард Хелвиг, бивш генерален секретар на Национално-либералната партия и бивш директор на Румънската разузнавателна служба коментира, че този “ревизионистичен тон вероятно ще доведе до благоприятна оценка за Русия” и че веднага е бил подет от лидера на Унгарската крайнодясна партия Движение "Наша родина" Ласло Торочкай.

„Онзи ден един господин говори за необходимостта от добри отношения на сътрудничество с Русия и как ние, Румъния, трябва да отидем да си върнем територии от Украйна. Разбира се, речта подхожда най-добре на Владимир Путин: “Вижте, свят, куп държави са нещастни, така че нашата война е оправдана”. В политиката господинът(...) обикновено би носил името "полезен идиот". Тоест този, който, без да анализира твърде много, пуска съобщения, които идеално подхождат на противника. Проблемът е, че г-н Клаудиу Тързиу не е идиот. Той си играе цинично с гореща тема, за която много добре знае, че е фантазия. Господин Тързиу фалшиво бие барабан, а тези без музикален слух се събират отстрани, мислейки, че е концерт”, коментира Едуард Хелвиг, цитиран от румънския вестник “Адевърул”.

Някои от териториите, които са оспорвани между Румъния и Руската империя и по-късно СССР през XIX и XX в., днес се намират на територията на Украйна, което ги прави обект за претенции от страна на румънски националисти, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1018 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
УРКО С ВИНЯТА

2024.01.30 | 14:38

6
Е АБСОЛЮТЕН ИЗРОД!
УРКО С ВИНЯТА КВИЧИ ЗА КРИМ

2024.01.30 | 14:34

5
А КАРПАТИТЕ СА ПЪЛНИ С РУМЪНЦИ И ГУЦУЛИ!
Z Z Z Z Z

2024.01.30 | 13:55

4
поредното активно мероприятие на путлер с румънския копейкин, подобно на това с унгарския копейкин по-рано същия ден. никакво въображение у путлеристите, тъпи като калоши съветско производство.

2024.01.30 | 13:46

3
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex
Z Z Z Z Z

2024.01.30 | 13:10

2
След края на Окраина всеки ще си вземе своето - само България не, както винаги. Нашите некъдърни политици подлоги пак ни закопаха. 500 000 българи има - нищо няма да вземем, 150 000 унгарци - РУСИЯ веднага ще им даде и земята, и хората на Унгария. Това е да избереш отново грешната страна хахаха
ШИБАМ УКРАИНСКИ КУPBИ

2024.01.30 | 12:42

1
БРАВО! ИСТИНСКИ МЪЖ.

Добави коментар

Водещи новини