Великобритания отчете сериозен спад в свободните работни места

  • 30 януари 2024 07:14

  • 4146
  • 2
Великобритания отчете сериозен спад в свободните работни места
© Novini.bg/ Canva

В Обединеното кралство бе отчетен най-големия спад на вакантни работни места от 2020 година насам и това може да повлияе на решението на  Английската централна банка за лихвените проценти, съобщи "Скай нюз", позовавайки се на нов доклад.

Общият брой на рекламираните възможности за работа е намалял с 6,95% до 929 138 през декември спрямо 998 562 през ноември, установи доклад за пазара на труда в Обединеното кралство на агенция "Adzuna". Това бележи втори пореден месец на спад на свободните работни места под един милион и най-големия месечен спад от юни 2020 година.

Очакванията са, че тенденцията ще се запази и през януари, пише БНР.

Инфлацията на цените на храните във Великобритания спада с рекорден темп

По-малкото работни места на пазара означава по-силна конкуренция и работодателите са в по-добра позиция, когато става въпрос за договаряне на заплатите. Това може да спомогне за облекчаване на инфлацията на заплатите, която в момента изпреварва индекса на потребителските цени и е повод за загриженост за Английската централна банка в стремежа ѝ да сведе инфлацията до нейната цел от 2%. 

Последният път, когато вакантните работни места намаляха толкова драстично, беше през юни 2020 година, когато бизнесът се бореше да се справи с последиците от Ковид-19.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
4146 2

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.30 | 12:29

2
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
Данчо

2024.01.30 | 07:40

1
Съвет от мен: откажете се от пушенето на цигари. Белите дробове и портмонето ви ще са благодарни. Лично аз успях успешно да ги откажа с един специален продукт от натурални съставки: cutt.ly/otkaz

Добави коментар

Водещи новини