ЕС очаква пълно и незабавно прилагане на решенията на Международния съд

  • 26 януари 2024 19:06

  • 1856
  • 3
ЕС очаква пълно и незабавно прилагане на решенията на Международния съд
© Getty Images/Guliver

Решенията на Международния съд са задължителни за страните и те трябва да ги спазват, ЕС очаква пълно, незабавно и ефективно прилагане на тези решения. Това се посочва в съвместно изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността и на Европейската комисия по повод днешното определение на Международния съд по искането на Южна Африка за посочване на временни мерки в Газа, предаде БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2053

ЕС потвърждава подкрепата си за Международния съд. Правото на всяка страна да представи аргументи по отношение на юрисдикцията, допустимостта или основателността, остава незасегнато от днешното решение по искането на Република Южна Африка, се допълва в изявлението.

Международният съд на ООН не поиска незабавно спиране на огъня в Газа

По-рано днес комисията и върховният представител разпространиха друго изявление, в което изразиха изключително безпокойство от твърденията за участие на служители на хуманитарните сили на ООН (UNRWA) в терористичните атаки срещу Израел на 7 октомври миналата година. Отбелязва се, че хуманитарните служители на световната организация от много години подкрепят уязвимите палестински бежанци при достъпа до образование и здравеопазване, и са важен партньор на международната общност, включително на ЕС.

Очакваме пълна прозрачност по обвиненията и предприемане на незабавни мерки срещу замесените служители, се допълва в изявлението. Комисията ще оцени по-нататъшните стъпки според заключенията от пълното и всеобхватно разследване, се посочва в текста.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1856 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.01.26 | 23:24

3
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex

2024.01.26 | 21:22

2
мирише вече на мърша.

2024.01.26 | 20:54

1
sart zanato i evrogeia

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини