Чешкият парламент затяга контрола върху притежанието на оръжия след стрелбата в Карловия университет

  • 26 януари 2024 17:53

  • 628
  • 1
Чешкият парламент затяга контрола върху притежанието на оръжия след стрелбата в Карловия университет
© Getty images (архив)

Долната камара на чешкия парламент одобри законови промени, предвиждащи по-строги изисквания за притежанието на огнестрелни оръжия, след като преди малко повече от месец млад мъж уби 14 души в Карловия университет в Прага, предаде АП, цитирана от БТА.

Предстои новите текстове да бъдат гласувани в Сената и да бъдат подписани от президента Петър Павел, преди да влязат в сила.

На 21 декември 24-годишен студент откри стрелба в Карловия университет, като уби 14 души и рани десетки, след което се самоуби.

Стрелба до университет в Прага, има жертви и ранени

Нападателят е притежавал разрешително за притежание на осем огнестрелни оръжия, включително на две дългоцевни. Властите заявиха, че той не имал криминално досие и не е попадал в полезрението на полицията.  

Дебатите в парламента за законодателни промени в областта на правото на притежание и носене на огнестрелни оръжия бяха започнали още преди стрелбата в Карловия университет. Вътрешният  министър Вит Ракушан заяви, че е трудно да се каже, дали ако към момента на нападението е имало нови правила, те щяха да предотвратят трагедията.

В 200-местната долна камара на парламента депутатите одобриха промените със 151 гласа "за" и нито един против. Новите текстове ще дадат възможност на властите да конфискуват оръжията на граждани по превантивни съображения.

Освен това се въвежда изискване оръжейните търговци да съобщават на полицията за съмнителни поръчки, а лекарите ще получат достъп до база данни, в която ще могат да проверяват дали пациентите им притежават огнестрелни оръжия.  

Всички лица, на които са издадени съответните разрешителни, ще трябва да минават през медицински прегледи на всеки 5 г., вместо на всеки 10 г., както е по сегашния закон.

По данни от края на 2022 г. в Чехия, с население от 10,9 млн. души, разрешителни за огнестрелни оръжия имат 314 000 граждани. Всички те разполагат с общо около 1 000 000 оръжия от различни видове.

Последвайте канала на

628 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.26 | 23:25

1
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини