Германският президент търси във Виетнам алтернатива на Китай

  • 23 януари 2024 09:54

  • 749
  • 1
Германският президент търси във Виетнам алтернатива на Китай
© GettyImiges

Германска бизнес делегация, включваща водещи фирми за тунелопробивни машини, вятърни паркове и промишлени доставки, придружава президента на страната Франк-Валтер Щайнмайер на посещение във Виетнам, започващо във вторник, докато Берлин прокарва своята стратегия за намаляване на рисковете от прекалената зависимост от Китай, предава Ройтерс.

Германски компании са инвестирали над 3 милиарда долара в производствения център в Югоизточна Азия, като автомобилният гигант Bosch е основният инвеститор, според Германската търговска камара във Виетнам, която вижда страната като важен партньор за диверсификация на някои дейности от Китай.

Очаква се по време на посещението Щайнмайер и германският министър на труда Хубертус Хайл да подпишат с виетнамските си колеги меморандум за разбирателство относно мобилността на квалифицирана работна ръка, за да се улеснят трансферите на виетнамски работници в Германия.

Крайнодесните в Германия поискаха излизане от ЕС

Сред компаниите, участващи в бизнес мисията, е Herrenknecht, която доминира световния пазар на машини за пробиване на тунели. Тя вече продава оборудване за изграждането на метрото в Хо Ши Мин, на фона на плановете на Виетнам да разшири своите железопътни и метро системи.

Посещението "подчертава интереса на Германия да погледне отвъд Китай и да диверсифицира своите икономически отношения", каза Флориан Фейерабенд, представител във Виетнам на германската фондация "Конрад Аденауер".

Той също така каза, че очакваното споразумение за работна сила е част от стратегията на Германия за наемане на квалифицирани работници от чужбина, отбелязвайки, че през 80-те години на миналия век хиляди виетнамски работници са работили в Източна Германия.

Визитата на Щайнмайер беше отложена с една година заради политически промени във Виетнам, довели в началото на миналата година до оставката на бившия президент на страната.

В знак на нарастващия интерес на Берлин към Виетнам посещението на Щайнмайер следва посещението на германския канцлер Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 в Ханой през ноември 2022 г., първото за германски лидер от повече от десетилетие.

След срещи с лидери в Ханой Щайнмайер ще посети град Хо Ши Мин, бизнес център на страната, в сряда.

Последвайте канала на

Калина Христова
749 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ЛОНДОНСКИТЕ ПЛЪХОВЕ

2024.01.24 | 10:19

1
НАБИРАТ ДОБРОВОЛЦИ :)

Добави коментар

Водещи новини